Houthandel in Zaandam. De houthandel (en oorspronkelijk ook houtzagerij) werd opgericht in 1868 door Floris Gras Gzn., die de houtzaagmolen De Rode Leeuw en later ook De Notenboom, De aankocht.

Tot die tijd was Floris Gras molenmaker en deelgenoot van de compagnieschap Wed. G. Gras & Zonen, die vanaf 1235 (vier generaties) de molenmakerij had beoefend. De molenmakerij, die De Juffer, De bezat, stopte haar activiteiten in 1820 en ging vanaf dat jaar verder als hardhouthandel. In 1820 kwam Gerrit Gras bij zijn broer Floris in de zaak. Vier jaar later zou hij weer vertrekken, maar de naam F. & G. Gras bleef gehandhaafd.

De Rode Leeuw werd gesloopt in 1916, waarna het bedrijf nog uitsluitend de houthandel dreef. In 196? werd de houtwerf voor intern watertransport omgebouwd voor intern wegtransport. Alle bestaande loodsen zijn nadien vervangen. Het bedrijf richt zich op bouwnijverheid, hout-, timmer- en meubelindustrie en levert door het hele land met sporadisch enige export.

De juridische vorm werd in 1921 omgezet van eenmanszaak in nv, en in 1922 in bv. Vooral ten gevolge van automatisering nam het personeelsbestand sterk af. In 1989 waren bij Gras 1? werknemers in dienst. In 1988-1989 is het besluit gevallen de vestigingsplaats op het Eiland te Zaandam (het kantoor is al sinds vele jaren aan de Czarinastraat gevestigd) te verlaten ten gunste van daar door de gemeente Zaanstad te realiseren woningbouw. Er kwam een grondruil met de gemeente tot stand. In de nabije toekomst zal Houthandel Gras de beschikking krijgen over een terrein aan de Balkenhaven (Wim Thomassenhaven) dicht bij het Noordzeekanaal.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/gras.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)