grote_koogven

Backlinks

Dit is een lijst van pagina's die terug lijken te wijzen naar de huidige pagina.

 • Hemlandenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHemlanden

  Stukken buitendijks aan het water gelegen land. In de Zaanstreek zijn vele hemmen of hemlanden geweest. Ze hebben onder meer bij Assendelft en Zaandam gelegen, ook het Grote Koogven of Koger Hem is er een voorbeeld van. De huidige Hemmes is vrijwel nog het enige schiereiland dat als hemland duidelijk herkenbaar is. De Hemmes ligt tussen de Poel en de Kuil, tegenover de Koog, aan het Kalf vast.
 • Koger hemplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKoger hem

  Zie: Grote Koogven.
 • Koog (aan de Zaan)plugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKoog (aan de Zaan)

  Voormalige zelfstandige gemeente ten westen van de Zaan, ten noorden van Zaandam, ten zuiden van Zaandijk, sinds 1 januari 1974 deel uitmakend van Zaanstad. Tot in de Franse tijd was Koog bestuurlijk deel van de Banne van Westzaan; de invloed van Koog daarin was gering. Ofschoon niet geheel zeker, wordt aangenomen dat de gemeente Koog aan de Zaan per 1 augustus 1811 zelfstandig werd (zie:
 • Schipperslaanplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSchipperslaan

  Straat te Koog, op de Koger Hem. Het pad kreeg in 1683 een reglement en werd ook wel Groote Koogven of Stinkpad genoemd. Deze laatste naam verwijst naar een leerlooierij die aan het pad gestaan heeft. Het achtervoegsel 'laan' is een verbastering van 'land'.
 • Sluizenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSluizen

  Bouwwerken tussen twee wateroppervlaktes met een verschillend peil. Sluizen werden aangelegd met het doel water in te laten of uit te slaan (in- of uitlaatsluis, spuisluis, duikersluis), of schepen door te laten (schutsluis). In de Zaanstreek waren tientallen sluizen, waarvan sommige essentieel waren voor de ontwikkeling van de dorpen. Naarmate het waterverkeer minder belangrijk werd en gemalen de waterhuishouding eenvoudiger regelden, nam het aantal sluizen in de streek af.
 • Vermaningpad/straatplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigVermaningpad/straat

  Pad (straat) in Koog aan de Zaan, op de Koger Hem, dus ten oosten van de Lagedijk.

  Het pad heeft de naam te danken aan de vermaning die hier ook nu nog staat. Eerder heette het Vossepad. Onder deze naam kreeg het in 1697 een reglement. In Westzaandam was ook een Vermaningpad, het latere
 • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/grote_koogven.txt
 • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
 • (Externe bewerking)