Scheepswerf te Zaandam, gespecialiseerd in kleinere, stalen, zeegaande schepen tot een lengte van 50 meter, zoals motorjachten, sleepboten, vissersschepen en dergelijke.

In juni 1925 richtte Jacob Haak (1901-1986) een werf op aan de Pieter Ghijsenlaan te Zaandam. Haak was een geschoolde machinist, die na het maken van een stalen visjol, op de scheepsbouw besloot over te stappen. Aanvankelijk hield hij zich vooral bezig met schoonmaakwerk en reparaties. In de crisisjaren bouwde hij ook casco's van jachten en zogenoemde groenteschuitjes.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog wist Haak zijn bedrijf draaiende te houden. Na de oorlog specialiseerde de werf zich gaandeweg meer in de nieuwbouw van jachten. De zoon van de oprichter. J.A. Haak, ontwierp deze meestentijds. Daarnaast bouwde het bedrijf viskotters.

De werf aan de Pieter Ghijsenlaan was inmiddels te klein geworden en in 1958 werd het bedrijf verplaatst naar de Vredeweg in de Achtersluispolder. In 1960 volgde de omzetting van eenmanszaak in naamloze vennootschap; in 1973 werd het bedrijf een besloten vennootschap.

De derde generatie Haak trad in deze periode het bedrijf binnen. Vanaf de jaren '60 bouwt Haak zowel voor de binnenlandse als de buitenlandse markt; 80 procent van de gebouwde schepen is voor de visserij, ongeveer 10 procent van de 800 schepen tellende Nederlandse vloot werd in de Achtersluispolder gebouwd. Daarnaast bouwde Haak in 1976 een zeesleper voor Zweden, eind jaren '70 een serie kleine sleepboten voor Nigeria en in de jaren `80 een luxueus zee-motorjacht voor een Griekse afnemer.

Haak bouwde in totaal honderden grote schepen. Begin jaren '80 werd de organisatiestructuur ingrijpend gewijzigd. Haak Beheer BV werd eigenaar van grond en opstallen, Havis bv hield een door inruil verkregen viskotter TX80 in de vaart die na een jaar werd verkocht; Havis werd een slapende rederij en scheepswerf Haak BV bouwt en huurt de grond van Haak Beheer. In 1985 werd een tweede helling in gebruik genomen. Bij het bedrijf werkten in 1990 20 à 25 mensen.

14 mei 1996 wordt Scheepswerf Haak BV te Zaandam failliet verklaard. De buitenlandse concurrentie wordt als voornaamste oorzaak genoemd. Het terrein werd overgenomen door Holland Jachtbouw.

https://www.parool.nl/nieuws/holland-jachtbouw-sluit-geen-luxeboot-meer-uit-zaandam~b01befc9/?referrer=https%3A%2F%2Fduckduckgo.com%2F

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/haak.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/11 16:19
  • door jan