handbal

De handbalsport wordt in de Zaanstreek vanaf de jaren dertig in de vorige eeuw beoefend. Na de Tweede Wereldoorlog enige tijd uitsluitend en later in meerderheid door vrouwen beoefend. Er bestaat zowel zaal- als veldhandbal. Het zaalhandbal heeft het veldhandbal - dat werd gespeeld met teams van elf personen - vrijwel volledig overvleugeld. Zaalhandbal wordt gespeeld met zeventallen, op een veld van circa 45 meter lang en 24 meter breed. Aan beide kanten zijden staat een doel, dat door een keeper wordt verdedigd.

Animo

In de jaren dertig werd op bescheiden schaal reeds handbal in de Zaanstreek gespeeld. De afdeling Zaandam van de Nederlandse Arbeiders Sport Bond had onder de naam Animo een handbalafdeling, eind jaren dertig werd met 1 dames- en 2 herenelftallen gespeeld. Enkele spelers van Animo kwamen ook uit in het nationale team. De gymnastiekvereniging Concordia had eveneens een handbalafdeling, terwijl ook in Koog-Zaandijk handbal werd gespeeld.

Direct na de Tweede Wereldoorlog werden in Zaandam en Krommenie door de voetbalclubs VVZ en GVO handbalafdelingen opgericht. Beide afdelingen waren alleen voor vrouwen. De handbalafdeling van GVO (Krommenie, opgericht 1945) verdween na een paar jaar weer. De door het Zaandamse VVZ opgerichte handbalafdeling Blauw-Zwart hield het langer vol, tot 1973 toen het werd opgeheven. Vanaf 1962 konden ook mannen bij Blauw-Zwart handballen.

Ledengroei

Het opheffen van Blauw-Zwart leidde tot ledengroei voor twee andere inmiddels opgerichte verenigingen, HV Zaanstreek (Zaandam, 1962) en het verzelfstandigde GVO (Krommenie, 1971). Ook deze clubs waren aanvankelijk alleen voor vrouwen toegankelijk. GVO kreeg een jaar na de oprichting een eerste team voor mannen. De club telde maximaal 160 leden (1972) en werd nadien weer kleiner. Een derde Zaanse handbalvereniging, WSV'30 (Wormer, 1981), kreeg nooit een team voor mannen. Bij deze vereniging waren maximaal zeventig leden aangesloten. In 1987 hadden de drie Zaanse verenigingen gezamenlijk 225 leden (HV Zaanstreek 125, GVO 70 en WSV'30 30).

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/handbal.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:02
  • (Externe bewerking)