Papierwarenindustrie en handel te Zaandijk. Werkmaatschappij van Van Cooth Holding bvplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigCooths Papiergroothandel bv, Van

Handel in en verwerking van papier- en papeteriewaren te Zaandijk. Het bedrijf werd opgericht in 1951 te Zaandijk door S.J.W. v. Cooth en N. v. Cooth-de Vries, die in papier en karton begonnen te handelen. De bedrijfsvorm werd omgezet van firma in nv (1968), en later in bv (1971). Begonnen werd in een pand aan het Zaagselpad; in 1976 werd verhuisd naar het huidige bedrijfspand aan de Lagedijk. In datzelfde jaar werd Van Cooth Holding bv opgericht.
te Koog aan de Zaan. Opgericht in 1895 door A. Haan, die papieren zakken voor verpakking van zout, suiker, soda, fruit en dergelijke ging maken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon een groepje onderduikers in het bedrijf met het maken van schuurpapier. Toen in 1945 de oorlog ten einde was, verfden zij het overgebleven papier in diverse kleuren en verkochten dat als feestversiering. Dit was de eerste aanzet tot de latere produktie van opvouwbare papieren kerstklokken, guirlandes en reclame-artikelen.

In 1979 werd Papierwarenfabriek Haza overgenomen door Van Cooths Papiergroothandel te Koog aan de Zaan, om als zelfstandige bv (werkmaatschappij) onder leiding van directeur J .M. Haan verder te gaan. Het bedrijf produceert decoratiepapieren, feestartikelen, kerst- en paasartikelen, kerstkaarten en promotieartikelen. Het werd uitgebreid met de produktie-eenheid voor crêpepapier en -guirlandes van Celtona bv te Cuijck. Haza houdt zich voor 80 procent bezig met fabricage en voor 20 procent met handel. Bij Haza waren in 1991: 31 personen in dienst.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/haza.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)