Oliemolen te Oostzaandam, ook De Rijke Man genoemd. De windbrief werd gegeven in augustus 1671. Hij heeft gestaan aan en ten westen van de Knie, dicht bij het Kalf, en kreeg zijn naam Rijkeman omdat hij nabij oliemolen De Lazarusplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigLazarus, de

Oliemolen en later snuif- en poedermolen te Oostzaandam, ook De Witte Molen genoemd, wipmolen. De eerste vermelding dateert uit 1727. In 1760 werd hij snuif- en poedermolen. Hij heeft gestaan aan en ten zuiden van de Boerenjonkersloot, en werd gesloopt in 1789.
stond. In augustus 1900, toen hij al een aantal jaren dienst deed als pel- en doppenmolen, werd hij door brand verwoest.

Te Zaandam is op 28 augustus 1900 om 13:00 uur brand uitgebroken in de doppenmolen De Vier Heemskinderen, bijgenaamd De Rijke Man, toebehorende aan C. Otte te Zaandam en staande in het Oostzijderveld aldaar. Binnen een uur tijds was de molen met bijgelegen schuur een prooi der vlammen daar aan blussen met de sterke wind niet te denken viel. De brand ontstond doordat een houtje tussen de maalstenen geraakte waardoor de doppen vlam vatten. Dit was de derde molen die van deze eigenaar verbrandde, namelijk De Koe, De Duinmaaier en deze. Alles was verzekerd.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/heemskinderen2.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)