heerenhuis

Vroegere benaming voor de vergaderplaats van het bestuur van een polder waterschap; een Heerenhuis was vaak ook de plaatselijke herberg. De Zaanstreek kent twee etablissementen met de naam 't Heerenhuis, in Spijkerboor en te Wijdewormer op de grens met het Kalf.

't Heerenhuis te Spijkerboor

Café Petit Restaurant 't Heerenhuis aan de Starnmeerdijk 6 te Spijkerboor is volgens de gevelsteen gebouwd in 1787, vermoedelijk als veerhuis. Ooit fungeerde het als polderhuis waar dijkgraven, heemraden en hoofdingelanden hun vergaderingen belegden. Door een concentratie van polders verviel 't Heerenhuis later aan polder Het Langerond in Alkmaar.

In 1985 kocht de gemeente Jisp het pand voor één gulden. Afspraak was dat Jisp er voor zou zorgen dat 't Heerenhuis, dat dringend aan een grote opknapbeurt toe was, werd gerenoveerd hetgeen volgens toenmalig gemeentesecretaris G. Gerssen rond een half miljoen gulden ging kosten. Commissaris der Koningin in Noord-Holland, drs. R.J. de Wit, verrichtte de heropening. Eigenaar van het pand werd later de gemeente Wormerland die het heeft verpacht. Sinds januari 1989 is A.W. van der Klugt de beheerder. Eerder zwaaide café-houder en overzetbaas Fritz Honig de scepter in het etablissement waar hij in de kelder zijn bar De Stal inrichtte, in de weekeinden toevluchtsoord voor de wijde omgeving tot aan de Zaanstreek toe. Mocht de gemeente Wijdewormer het pand ooit willen verkopen dan heeft Waterschap Het Langerond als het recht het pand als eerste te mogen terugkopen, zo werd afgesproken in de overeenkomst.

Lees ook: Spijkerboor is niet saai uit Het Parool van 25 juli 1974.

Café Brasserie Het Heerenhuis aan de Zuiderweg 74 in Wijdewormer is eerder, omstreeks 1655, gebouwd. De eigenaren zijn de gebroeders Piet en Jacob Jan Duyn (1961-2016), die enige moderniseringen aan het gebouw hebben aangebracht, in hoofdzaak inwendig. Uiterlijk is het nog even markant als in het verleden. Sinds 1932 is het pand in het bezit van de familie Duyn. Het was eertijds niet alleen de vergaderplaats voor de heren, maar ook herberg, uitspanning en pleisterplaats.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/heerenhuis.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)