heermans

Westzaan 1937 - Westzaan, 29 oktober 1998

Amateur-historicus en publicist, Nicolaas Johannes Heermans, verrichtte van omstreeks 1960 af diepgaand archiefonderzoek naar de geschiedenis van Westzaan. Hij schreef 'Molens aan het Zuideinde van Westzaan', was medewerker aan een uitgave over de bebouwing van zijn woonplaats in 1982 en stelde een gedenkboek samen over 75 jaar Christelijk onderwijs in Westzaan. 'Hoe de rank uitbotte'. Hij verzorgde van november 1984 tot en met augustus 1991 in totaal 75 afleveringen van de maandelijkse rubriek 'Aan de Regel' in het dorpsblad De Wessaner. Voorts hield hij vele lezingen over de historie van Westzaan.

Op 14 januari 1999 is opgericht de Stichting Historisch Bezit Nico Heermans. Deze stichting is de jongste loot aan de Westzaanse Gemeenschap-boom en heeft ten doel: Het beheren van het tot de nalatenschap van de op 29 oktober 1998 overleden Nico Heermans behorende historisch archief, en voorts al hetgeen met één en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn.

De collectie die door Nico Heermans is achtergelaten bestaat voornamelijk uit vele aantekeningen over gedane onderzoeken op het gebied van Westzaanse onroerende goederen. Hiertoe zijn door hem kerkelijke, provinciale alsmede gemeentelijke archieven geraadpleegd. Tevens is er sprake van een uitgebreide dia-collectie met bezienswaardigheden over het verleden van Westzaan.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/heermans.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)