Steenwijk 9 december 1887 - Laren circa 1970

Jo Hekkert-van Eijsden, ook wel Eysden, zangeres te Zaandijk, dochter van Pieter van Eijsden (1862–1950), timmerman, en Grietje Nijenhuis (1863–1946), vestigde zich als kindermeisje voor een Zaanse fabrikantenfamilie. Op 2 juni 1909 trouwde zij in Zaandam met de Deventer behanger Jan Willem Hekkert.

Het echtpaar Hekkert kreeg drie kinderen: Jan Willem (1911), Greta Gesina (1913–1936) en Christina Elisabeth (1915). Jan Willem Hekkert stierf in Zaandam op 12 januari 1938.

Sopraan Jo Hekkert-van Eijsden trad met een licht-klassiek programma van Hollandse liederen jaren achtereen veelvuldig in en buiten de Zaanstreek op. Zij heeft ook menigmaal in radio-programma's gezongen. Bij haar optredens kleedde zij zich in Zaans kostuum.

Jo vierde haar zilveren jubileum als artieste in 1953. Zij beschikte over een mooi geluid en wist een bijzondere voordracht te leggen in wat zij vertolkte. Tijdens de oorlogsjaren zong zij in de oudkatholieke kerk in Zaandam aan het Papenpad. Na de oorlog trouwde zij met de Haarlemse industrieel Jilles A. Dal.

Behalve het licht-klassieke en Hollandse repertoire speelde de arbeidersbeweging een rol in haar muzikale voorkeur. Zij stelde haar talent vaak in dienst van het socialistische ideaal. Eind jaren twintig trad zij op in rooie kringen met vooral strijdliederen. Zij declameerde in Bussum op de afdelingsvergadering van het Instituut voor Arbeiders-Ontwikkeling, gaf acte de présence bij Vara-bijeenkomsten en was aanwezig bij de Openbare Kerstvergaderingen van de SDAP. Zij werkte mee aan NVV-bijeenkomsten, zette zich in voor de geheelonthouders- en de Esperanto-beweging, en werd middelpunt van het socialistische strijdlied bij de Vara.

Externe link

Zaanserfgoed nr 44 p. 18

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/hekkert_van.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/11 18:36
  • door jan