Touringcarbedrijf aan de Dr. H.G. Scholtenstraat nr. 9 te Zaandam. Het bedrijf werd opgericht in oktober 1937 en houdt zich bezig met touringcar-activiteiten, met als specialiteit geheel verzorgde dagtochtprogramma's. Als nevenactiviteit verricht Hellingman rouw- en trouwrij-werkzaamheden. Na een jarenlange samenwerking met Touringcarbedrijf Jan van Delen uit Barneveld is deze onderneming sinds april 2013 in de bedrijfsvoering van Hellingman opgenomen.

Op 1 oktober 1937 richtten de grondleggers Gré en Dirk Maartensz Hellingman (Avenhorn-1910 - Zaandam-1969) een taxibedrijf en rijwielstalling op het Stadhuisplein van Zaandam. Anno 1942 verhuisde het bedrijf naar de Hoogendijk 40 in Zaandam. Niet alleen was de zaak dag en nacht geopend voor ziekenvervoer, ook werden autoreparaties uitgevoerd. Bovendien konden er dertig voertuigen gestald worden. De nadruk lag echter op de verhuur van moderne, grote en kleine wagens. In 1949 staat Garage Hellingman officieel te boek als Dodge- en Austin Dealer.

In 1942 wordt Volkert geboren. Volkert Hellingman begon zijn loopbaan in de werkplaats, geruime tijd verzorgde hij het personeelsvervoer als chauffeur voor koekjes- en chocoladefabriek Verkade. Als Volkert (Fok) 27 jaar is overlijdt zijn vader. Vanaf die tijd vervulde hij managementfuncties in het bedrijf. Ook maakte hij als bestuurslid een aantal jaren deel uit van de werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer. Volkert bouwde het bedrijf verder uit en gaf de bedrijfsleiding over aan de derde generatie om dit bedrijf voort te zetten. De huidige directie bestaat uit Dick, Jacob en Manfred Hellingman. Volkert Hellingman is 22 maart 2006 op 66-jarige leeftijd overleden. De AZ-bus is sinds 1996 de opvallendste autobus van touringcarbedrijf Hellingman. Contacten tussen AZ en Hellingman kwamen tot stand via Kras Stervakanties. Kras sponsorde het vervoer van AZ en huurde daar Hellingman voor in. Dick Hellingman: ,,Na verloop van tijd vroeg Kras of wij dat rechtstreeks met AZ wilden regelen.’’ Geen sponsor dus? Manfred Hellingman: ,,Dat wel, maar de bus wordt afgerekend.’’ Dick Hellingman: ,,Wij zijn echte AZ-fans. We hebben al jaren een seizoenkaart. Het is absoluut onze club.’’

De Mercedes-bus van bouwjaar 2010 en voorzien van een milieu-vriendelijke EVO 5-motor, is ingericht naar de wensen die bij AZ leefden, maar eigendom van Hellingman. De met sportieve lijnen bespoten bus, die behalve AZ ook AZ heren en jong AZ vervoert, is uitgerust met een luxe interieur; over de hoofdsteunen hangen kussentjes met het logo van AZ, comfortabele stoelen met veel beenruimte, getinte ramen en een laptopaansluiting voor videopresentaties. De rood-witte bus beschikt voorts over breedbeeld-satelliettelevisies, tafeltjes om te kaarten, een keukentje met koelkasten, magnetron en een koffiemachine. Ook een toilet maakt deel uit van de inrichting.

In 2013 werd opnieuw een spiksplinternieuwe AZ-bus gepresenteerd. Ruim een meter langer dan de oude versie waardoor meer beenruimte ontstaat. Oefenmeester Verbeek: “We moeten nu ook niet overdrijven, als je met 20 spelers in de bus zit praat je over slechts vijf cm per speler dus dat valt wel mee”. Ook deze AZ-bus is van alle gemakken voorzien; een complete keuken met magnetron, stoomoven en koelkast, satelliet TV en WIFI. Ook zijn er 220 volt-aansluitingen beschikbaar.

De bus is te huur en wordt ingeroosterd in het normale werk zodra er geen sprake van een uitwedstrijd is. Een gelukkige schoolklas kan het treffen dat de AZ-bus voorrijdt voor een schoolreisje. Het nieuwste paradepaardje heeft het prijskaartje van een ’leuke eengezinswoning’ zegt Dick Hellingman. AZ en Hellingman & Zonen hebben hun verbintenis in 2016 met vier jaar verlengd tot medio 2020.

Ten gevolge van het seizoenmatige karakter van de werkzaamheden, is bij Hellingman een wisselend aantal personeelsleden in dienst.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/hellingman.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)