Purmerend, 20 maart 1890 - Sonnenburg, mei 1943

Jan van Hinte, verzetsstrijder en touringcarondernemer was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Stijkelgroep en betrokken bij Vrij Nederland.

Voor de oorlog was Jan van Hinte touringcarondernemer. Tijdens de oorlog raakte hij met zijn vrouw Wesselina van Hinte - de Bruin (1888-1977) betrokken bij het verzet. Ze namen onderduikers in huis, onder meer enkele neergekomen piloten en enkele leden van de Stijkelgroep, zoals Hendrik Ero, Jacobus Thomas en Fokker-mecaniciën Dick de Vries. De Stijkelgroep hield zich bezig met sabotage en spionage.

Jan wilde naar Engeland gaan en kreeg contact met Willem van Dam, die voor de Sicherheitspolizei werkte, zich Casper Gaaikema noemde en zich voordeed als half-jood die ook naar Engeland wilde. Later bleek dat de groep al door anderen was geïnfiltreerd. Op 28 april 1941 werd Jan van Hinte wegens spionage gearresteerd. De Stijkelgroep werd in vier groepen berecht, Jan en Wesselina zaten in de laatste groep, samen met Barend Davidson, Hendrik en Louise Ero, Pieter de Koning, Jacob Naber en Jacobus Thomas.

Hoewel Jan van Hinte wegens spionage werd opgepakt, kreeg hij niet de doodstraf, net als de twee vrouwen, die daarna naar een tuchthuis werden gestuurd. Zeven maanden bleef Jan in de Scheveningse strafgevangenis, het Oranjehotel. Op 26 maart 1942 werd hij op transport gezet naar Berlijn, later doorgestuurd naar Sachsenhausen, Oraniënburg en Bergen-Belsen. Wesselina overleefde de Duitse kampen, vermoedelijk is Jan van Hinte in 1943 overleden.

Zie: Tweede Wereldoorlog 3. en 4.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/hinte.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)