Hinte, Jan van
Purmerend, 20 maart 1890 - Sonnenburg, mei 1943
Jan van Hinte, verzetsstrijder, touringcarondernemer en eigenaar van een reisbureau, was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Stijkelgroep en betrokken bij Vrij Nederland. Van Hinte was zwaar gehandicapt; hij miste door een verkeersongeluk met een tram een groot deel van beide armen en fietste altijd met een aangepast stuur naar het station. Het was een doorzetter op elk gebied, zelfs zwemmen gaf hem geen enkel probleem. Er werd altijd met bewondering naar hem gekeken als hij in het zwembad 't Zwet als een snoek door het water schoot! Jan van Hinte was ook een goede schaker.
Tijdens de oorlog raakte hij met zijn vrouw Wesselina van Hinte - de Bruin (1888-1977) betrokken bij het verzet. Ze namen onderduikers in huis, onder meer enkele neergekomen piloten en enkele leden van de Stijkelgroep, zoals Hendrik Ero, Jacobus Thomas en Fokker-mecanicien Dick de Vries. De Stijkelgroep hield zich bezig met sabotage en spionage.
Jan wilde naar Engeland gaan en kreeg contact met Willem van Dam, die voor de Sicherheitspolizei werkte, zich Casper Gaaikema noemde en zich voordeed als half-jood die ook naar Engeland wilde. Later bleek dat de groep al door anderen was geïnfiltreerd. Op 28 april 1941 werd Jan van Hinte wegens spionage gearresteerd. De Stijkelgroep werd in vier groepen berecht, Jan en Wesselina zaten in de laatste groep, samen met Barend Davidson, Hendrik en Louise Ero, Pieter de Koning, Jacob Naber en Jacobus Thomas.
Hoewel Jan van Hinte wegens spionage werd opgepakt, kreeg hij niet de doodstraf, net als de twee vrouwen, die daarna naar een tuchthuis werden gestuurd. Zeven maanden bleef Jan in de Scheveningse strafgevangenis, het Oranjehotel. Op 26 maart 1942 werd hij op transport gezet naar Berlijn, later doorgestuurd naar Sachsenhausen, Oraniënburg en Bergen-Belsen. Vermoedelijk is Jan van Hinte daar in 1943 overleden.
Zijn vrouw Wesselina keerde na vele concentratiekampen in de nacht van 2 op 3 juni 1945 weer in het dorp terug.
Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog
De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van. Wereldoorlog 3. en 4.