Restaurant/hotel te Wormerveer. De oorsprong van het bedrijf werd gelegd door J. Renooij, die in 1937 een banketbakkerij en kokerij aan de Zaanweg begon. Steeds vaker werd hij gevraagd om partijen bij mensen thuis te verzorgen, hierdoor groeide de behoefte om dit in eigen huis te kunnen doen. Renooij slaagde er in, doordat hij was betrokken bij de liquidatie van oliefabriek De Verwachting van Prins, het voormalige koopmanshuis met kantoorruimte van de familie Prins aan de Zaanweg 93-94 te kopen. In dit pand begon hij in 1941 met de verstrekking van dranken en spijzen.

In 1947 werd een kiosk voor ijs geopend, eind jaren '50 kwam er een automatiek bij. In 1978 sloot Renooij de banketbakkerij en verbouwde deze tot à la carte-restaurantzaal, de zogenoemde 'Prins z'n kamer', de werkkamer van de vorige eigenaar. In 1985 werd de spiegelkamer aan de accommodatie toegevoegd. Het bedrijf was oorspronkelijk een eenmanszaak, van 1973 tot 1984 een vennootschap onder firma en is sinds 1984 weer eenmanszaak onder leiding van P.J. Renooij. Huis te Zaanen richt zich met lunches, diners en partijen op de Zaanstreek en wijde omgeving. Zie ook: Horecaplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigHoreca

Aanvankelijk de naam van de na de Tweede Wereldoorlog gevormde bedrijfsgroep Hotel-, Restaurant- en Cafébedrijven, nu gebruikelijk als aanduiding voor de afzonderlijke ondernemingen: horeca-bedrijven. De hoofdmoot van de Zaanse horeca heeft door de eeuwen heen eigenlijk altijd bestaan uit eenvoudige café's. Pas laat in de 20e eeuw kwamen ook het Hotel- en het Restaurantbedrijf tot een ontwikkeling, die meer aansluit bij het economisch belang van de Zaanstreek.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/huis1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)