Dit is een oude revisie van het document!


Voormalig bedrijf in de Achtersluispolder te Zaandam, gespecialiseerd in de produktie en installatie van betonnen bouwelementen. Indeco-Coignet werd in de zomer van 1964 geopend door Prins Bernhard. Het bedrijf maakte, volgens het zogenaamde 'Coignetsysteem` betonnen bouwelementen, waar in de jaren van hoge woningnood een grote markt voor was. Een andere afdeling van Indeco functioneerde als bouwbedrijf dat de in de fabriek in de Achtersluispolder gemaakte elementen installeerde en de flats afbouwde. De grote vraag naar elementen ten spijt kampte Indeco van het vroegste begin af met moeilijkheden. Met name de financiers Kon. Ned. Mij voor Havenwerken te Amsterdam en Betonfabriek De Meteoor te De Steeg (de derde financier was S.A. Coignet te Parijs) moesten de eerste jaren grote bijdragen leveren om de grote verliezen van Indeco ( geschat op f 15 mln.) te dekken.

Pas in 1968 werd voor het eerst een bescheiden winst gemaakt; Indeco was dat jaar met goede resultaten overgegaan op de produktie van elementen voor een nieuw woningtype. Het bedrijf was in 1968 voor het eerst vol bezet; er werkten toen circa 450 personen en de omzet was f 48 mln. De woningproduktie kwam op circa 1500 flatwoningen, die voornamelijk in Amsterdam ( Bijlmermeer) en de Zaanstreek (Rooswijk, Wormer) werden afgezet. Het bedrijf werd ingericht om ook elementen voor eengezinswoningen te kunnen produceren. In 1969 werd het aandelenkapitaal van Indeco belangrijk vergroot; een meerderheidsbe1ang in het bedrijf werd verworven door het Nederhorst-concern, dat Havenwerken had overgenomen.

In 1973 verwierf Nederhorst ook de aandelen van De Meteoor en was het Nederhorst-belang tot 80 % gegroeid. Indeco werkte toen al een aantal jaren met winst. In 1975 werd bekend dat het Nederhorst-concern in ernstige moeilijkheden verkeerde. Er werd bekend gemaakt dat de Ogem-groep en de Staat elk voor 50 % zouden gaan deelnemen in de nog rendabel geachte onderdelen van de Nederhorstgroep; daartoe behoorde Indeco-Coignet. Nog in september 1977 leek de toekomst van Indeco rooskleurig. Ogem had een order van f 1,4 miljard in Saoedi-Arabië verworven en Indeco zou daarvan f 25 mln. aan opdrachten krijgen, hetgeen circa 160 manjaren werk garandeerde. In januari 1978 kondigde Ogem een reorganisatie aan: het bouwbedrijf van Indeco (dat de betonnen elementen installeerde) zou losgekoppeld worden van de fabriek in de Achtersluispolder en fuseren met andere bouwbedrijven uit de Ogem-groep. De fabriek in de Achtersluispolder zou haar activiteiten ongewijzigd voortzetten.

Ogem bezwoer in die periode dat de elementenfabriek in zelfstandige vorm ruim voldoende bestaansmogelijkheden had. De order uit Saoedi-Arabië bleek zeer nadelig voor de fabriek uit te pakken; weliswaar was de werkgelegenheid een jaar lang gegarandeerd, maar Indeco leed op de order een verlies van f 6,5 mln, waardoor de liquiditeitspositie ernstig werd aangetast. De Ogem-directie was niet bereid dit verlies over de totale order om te slaan, maar liet het volledig op het Zaandamse bedrijf drukken.

In juni 1978 werd de sluiting van Indeco aangekondigd; het bedrijf had op dat moment 132 personeelsleden. Het gemeentebestuur van Zaanstad drong er bij de rijksoverheid (nog altijd voor 50 % aandeelhouder) op aan om Indeco nog anderhalf jaar open te houden (kosten f 2.3 mln.), in welke tijd de toekomst van de elementenbouw uitgezocht moest worden. Het rijk weigerde. Eind november 1978 werd Indeco-Coignet gesloten.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/indeco-coignet.1447496223.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 18:04
  • (Externe bewerking)