Vlissingen, 1898 - Koog aan de Zaan, 6 oktober 1942

Onderwijzer A. J. Jansen was ruim 25 jaar in Koog aan de Zaan werkzaam aan de Openbare Lagere School B. en toonde zich een goed collega en een warm voorstander van het openbaar onderwijs. De kinderen vonden in hem een echte vriend en een prettige leermeester die vooral ook zijn aandacht schonk aan de verstandelijk iets zwakkeren. Zij, die in de klas van goede wil waren konden op zijn volle steun rekenen.

Meester Jansen werd in 1898 te Vlissingen geboren, waar hij in 1917 de acte voor onderwijs behaalde. Na korte tijd tijdelijk onderwijzer te Vlissingen te zijn geweest, kwam hij in vaste dienst van de gemeente Philippine. Hier is hij ruim negen jaar in functie geweest. Hij werd op wachtgeld gesteld wegens omzetting van de openbare in een bijzondere school. Na een jaar werd hij tijdelijk onderwijzer in Koog aan de Zaan en na een half jaar in vaste dienst aangesteld. Als zodanig is hij ruim 15 jaar werkzaam geweest.

Sinds 14 januari 1942 had hij ziekteverlof. Op 6 oktober 1942 overleed meester Jansen. In hem verloor het onderwijs ontegenzeggelijk een eminente leerkracht, die vooral op de openbare school een ruimte open liet die niet gemakkelijk aangevuld zal worden.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/jansen_a._j.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)