jazzballet

Dansvorm, ontstaan door vermenging van oorspronkelijk Afrikaanse dansvormen (die door de zwarte bevolking van de Verenigde Staten in stand werden gehouden) met uit Europa geïmporteerde (volks-)dansen. Eind jaren zestig kwam jazzballet in Europa op. In 1970 (en mogelijk al eerder) werden in de Zaanstreek de eerste lessen gegeven, veelal nog door in het klassieke Ballet geschoolde leraren.

In het midden van de jaren zeventig kon op een groot aantal plaatsen in de Zaanstreek (buurt-, club- en wijkhuizen. sportscholen en studio's) jazzballet worden beoefend. Het waren vooral vrouwen die aan jazzballet gingen doen. Een betrekkelijk klein deel van hen oefende met de bedoeling om tot uitvoeringen te komen.

Begin jaren tachtig kwam vanuit Amerika het zeer intensieve aerobic dancing overwaaien. Enige tijd was het aan jazzballet verwante 'aerobics' een rage, de indruk bestaat dat in die periode het aantal actieve beoefenaars van jazzballet enigszins afnam, maar zich nadien herstelde. Eind jaren tachtig konden op zo'n vijftig plaatsen in de Zaanstreek jazzballet en aerobic dancing worden beoefend. In 1989 bestonden er zes gespecialiseerde balletstudio's met in totaal enige duizenden leerlingen.

  • jazzballet.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/04/24 13:44
  • (Externe bewerking)