Houthandel en oorspronkelijk een houtzagerij in Zaandam.

Het bedrijf werd in 1851 in het Westzijderveld gevestigd door de uit de omgeving van Alkmaar komende Gerrit Kamphuys. Het bedrijf werd later door zijn zonen en kleinzonen voortgezet. Tot de jaren twintig in de 20e eeuw was de voornaamste activiteit het zagen met molens van uit Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland geïmporteerde balken. Nadien werd ook gezaagd naaldhout uit Scandinavië en Rusland geïmporteerd.

Door een fusie met de firma Loosbroek in 1921 was inmiddels de nv Stoomzagerij en Houthandel v/h G. Kamphuys & Zonen en Th. van Loosbroek en Zoon tot stand gekomen. De houtzagerij en de groothandel werden in Zaandam geconcentreerd en de detailhandel in Oss. De houtzagerij in Zaandam werd in 1969 beëindigd en de detailhandel in Oss in 1981. In het begin van de jaren zeventig werd de nv omgezet in een bv. De aandelen kwamen in handen van Kamphuys Loosbroek Beheer, evenals de aandelen van het in 1941 opgerichte Loka.

Kamphuys Loosbroek bv - inmiddels in 1969 overgeplaatst naar een industrieterrein aan de Isaac Baarthaven in de Achtersluispolder - ging zich geheel concentreren op de import/groothandel in gezaagd naaldhout en groeide met een import van ruim 100.000 kubieke meter uit tot een van de leidende ondernemingen van deze branche.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kamphuys3.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:06
  • (Externe bewerking)