kaper_bob

(Zaandam, 19 juni 1939)

Dutch Swing College Band in 2007, met als 3e van links Bob Kaper. Fotograaf: E. Stotzer (Eigenaar copyright: Dutch Swing College Band) CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons

Bob Kaper, jazzmusicus, klarinet en altsax, was al vanaf zijn jonge jaren geïnteresseerd in oude stijl jazzmuziek. Zijn eerste instrument was de mondharmonica. Op de middelbare school, het Zaanlands Lyceum aan het Ruiterveer, waar op schoolfeesten voornamelijk Dixieland muziek wordt gespeeld, neemt zijn belangstelling verder toe voor deze muziekstijl. Ook het veelvuldig bezoek aan de Zaanse Swing Society in de Waakzaamheid draagt daaraan bij. Daar maakt hij diverse optredens mee van de Dutch Swing College Band1), een van zijn favoriete muziekgroepen. Hij leert klarinet spelen bij Harmonie Zaanlands Kapel.

In militaire dienst wordt hij ingelijfd bij de militaire kapel en wordt daar plaatsvervangend dirigent.

Halverwege de jaren vijftig wordt hij beroepsmusicus bij New Orleans Syncopaters en richt in 1957 zijn eigen orkest op: The Beale Street Seven. Ze treden op in Duitsland, België en Nederland samen met Milly Scott. Samen met Herman Kesselaar (Organisatie Bureau Nederland) organiseert hij dansavonden in De Waakzaamheid en Ons Huis in Zaandam.

In 1966 wordt hij bij de Dutch Swing Collegeband invaller van de zieke bandleider Peter Schilperoort. Vanaf 1969 wordt hij daar vaste klarinettist. Nadat Schilperoort in 1990 overlijdt wordt kaper bandleider. Internationaal heeft de band veel succes.

Kaper wordt in 1999 ridder in de orde van Oranje Nassau benoemd.

Zie ook: Bob Kaper's biografie bij de muziekencyclopedie. Jazz


  • kaper_bob.txt
  • Laatst gewijzigd: 2018/04/20 19:43
  • door zaanlander