Dit is een oude revisie van het document!


Zaandam, 30 augustus 1927 - Haarlem, 25 mei 2018

Piet Kee, organist en componist, studeerde onder meer bij zijn vader Cor Keeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKee, Cor

Zaandam 24 november 1900 - Zaandam 3 januari 1997

Componist, improvisator, organist. Cor Kee studeerde orgel en componeren bij Jan Zwart, Jean Baptiste de Pauw en Sem Dresden en zang bij Thom Denijs. Als zanger trad hij vele malen als solist op. Uiteindelijk koos hij voor het orgel en het componeren.
en bij Anthon van der Horst.

Aan het Amsterdams Conservatorium behaalde hij in 1949 de Prix d'Excellence voor orgel. In 1953, 1954 en 1955 werd hij winnaar van het Internationaal Improvisatieconcours voor Orgel in Haarlem. Kee was van 1952 tot 1988 organist van het Van Hagerbeer/Schnitgerorgel in de St. Laurenskerk van Alkmaar en van 1956 tot 1989 stadsorganist op het wereldberoemde Müller-orgel van de Grote- of St. Bavokerk te Haarlem. Hij trad vaak op als concertorganist in binnen- en buitenland.

Daarnaast was Piet Kee als orgeldocent verbonden aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam. Tot zijn studenten behoorden David Adams, Harm Hoeve, Jan Jongepier, Ewald Kooiman, Jos van der Kooy, Jan Van Landeghem, Karl Maureen, Wim de Ruiter, Masaaki Suzuki en Willem van Twillert.

Als componist schreef hij hoofdzakelijk werken voor orgel. Een fraai voorbeeld van combinatie van kerkorgel en mechanische instrumenten is zijn compositie 'Confrontation' uit 1979 voor kerkorgel en drie draaiorgels.

In 1988 werd hij samen met Olivier Messiaen benoemd tot erelid van het Royal College of Organists in Londen. Kee schreef artikelen over getallen-symboliek in barokke ostinato-muziek van vooral Bach en Buxtehude.

Vanaf 1989 werkte Piet Kee aan een serie cd's voor het label Chandos, met werken van onder anderen Sweelinck, Pachelbel, Bruhns, Buxtehude, Bach, Walther, Mendelssohn, Franck, Alain, Reger, Hindemith, Hendrik Andriessen en Messiaen. Hij maakte de opnamen op diverse fameuze Europese orgels, waaronder vanzelfsprekend dat van de St. Bavo in Haarlem, de Sint Laurens in Alkmaar, de Roskilde kathedraal in Denemarken, de Basilika in Weingarten en de Martinikerk in Groningen.

Jos van der Kooij volgde Piet Kee in 1990 op als stadsorganist van Haarlem. Tien jaar lang volgde Van der Kooij lessen bij Kee aan het Amsterdams Conservatorium. Over de docent Kee zegt Jos van der Kooij: “Hij leerde mij een soort ethiek van musiceren: orgelspelen doe je niet zomaar, daar moet je over nadenken, je hebt een verantwoordelijkheid voor het kunstwerk dat je interpreteert en het publiek waarvoor je speelt.”

De Engelse krant The Independent kopt Piet Kee still in good shape na een optreden in de Westminster Cathedral in Londen. Het stuk 'Network' beleeft zijn Nederlandse première op 2 november 1996 in de Amsterdamse Westerkerk, in het kader van het Internationaal Orgelfestival Haarlem. Kee schreef het vierdelige stuk voor een onorthodox ensemble, bestaande uit een groot en een klein orgel, een elektronisch keyboard en een altsaxofoon, in opdracht van de Engelse Incorporated Association of Organists.

Het stuk 'Performance', uitgevoerd door Leo van Doeselaar en Arno Bornkamp voor orgel en altsaxofoon, beleefde haar première in het Amsterdamse Orgelpark. Kee schreef over 'Performance': “De saxofoon, en zeker de altsaxofoon, is naar mijn ervaring een ideaal instrument voor samenwerking met orgel. Het komt als orgelregister niet of zeer sporadisch voor, waardoor het mooi kan contrasteren; de toonvorming is zeer flexibel en het dynamisch bereik buitengewoon groot. Nadat ik het instrument in diverse stukken gebruikt heb, onder andere in 'Haarlem Concerto' (2006) en in de ruimtelijke compositie 'Network'(1996), vond ik het een uitdaging de sax in dit stuk als enige, en geduchte, tegenspeler van het orgel te in te zetten.”

Op 10 december 2012 speelde Kee op de begrafenis van animator Gerrit van Dijk.

Op 30 augustus 2017 vierde Piet Kee zijn negentigste verjaardag. Dit feit werd een dag eerder gevierd met een concert in de Grote of St.-Bavokerk te Haarlem temidden van honderden concertbezoekers. De stadsorganisten Anton Pauw en Jos van der Kooy bespeelden het imposante Müller-orgel. Medewerking werd verleend door panfluitist Matthijs Koene. Eén van de nieuwe stukken op het programma was getiteld: Lachrimae – vaarwel aan mijn orgel.

Piet Kee overleed op negentigjarige leeftijd in zijn woonplaats Haarlem op 25 mei 2018.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/attic/kee1.1527495227.txt.gz
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/06 17:33
  • (Externe bewerking)