Zaandam 24 november 1900 - Zaandam 3 januari 1997

Componist, improvisator, organist. Cor Kee studeerde orgel en componeren bij Jan Zwart, Jean Baptiste de Pauw en Sem Dresden en zang bij Thom Denijs. Als zanger trad hij vele malen als solist op. Uiteindelijk koos hij voor het orgel en het componeren.

Van 1915 tot 1923 was hij achtereenvolgens organist bij de Doopsgezinde Gemeenten in Westzaan en Koog aan de Zaan. Daarna was hij tot 1972 organist aan de monumentale Ronde Lutherse Kerk en vervolgens aan de Oude Lutherse Kerk aan het Spui in Amsterdam.

Kee componeerde vele orgelwerken aanvankelijk in een laat-romantische stijl onder het pseudoniem Orgelius. Zijn bundel Psalmen voor orgel vormde een keerpunt in deze ontwikkeling. Met deze fraaie vormen van Hollandse koraalkunst wees hij een nieuwe weg. Na 1960 maakte hij in zijn composities ook gebruik van seriële technieken, aleatoriek, clusters zoals 'Amsterdam 700 jaar Lusthof'. Ook verschenen van zijn hand werken voor koor, beiaard, draaiorgel, clavecimbel en harmonie- en fanfarekorpsen. Voor het openingsconcert van theater-concertzaal De Speeldoos componeerde hij Blijde Incomste voor koperblazers, slagwerk en piano. De eerste uitvoering werd gegeven door het Noordhollands Philharmonisch Orkest onder leiding van Jan Pasveer en met medewerking van Johan van den Boogert.

Cor Kee was verder bekend door zijn improvisatiekunst en zijn docentschap daarin. Op dit gebied gold hij nationaal en internationaal als een autoriteit. Zijn studenten kwamen van over de hele wereld en in vele landen als Zweden en Duitsland doceerde hij dit vak. Vijftien jaar was Kee verbonden aan de tweejaarlijkse Internationale Zomeracademie, later het Internationaal Orgelfestival Haarlem genoemd. Ook was hij orgeldocent aan het Utrechts Conservatorium. Hij maakte verscheidene malen deel uit van nationale en internationale jury's. Kee had een uitgebreide concertpraktijk in binnen- en buitenland en verzorgde vele radioconcerten. Als privé-docent leidde hij talloze beroeps- en amateurorganisten op.

In 1978 promoveerde Frances Heusinkveld aan de Universiteit van Iowa (VS) op een proefschrift over Kee's leven en werk Kee - Psalmcomposer. Voor zijn verdiensten werd Kee benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 1980 ontving hij de Cultuurprijs voor muziek van de gemeente Zaanstad.

Externe link: Cor Kee

  • kee.txt
  • Laatst gewijzigd: 2017/10/23 10:48
  • door zaanlander