Elina Keijzer, organist, dirigent, muziek-docente, cantor-organist van de Doopsgezinde Vermaning aan de Westzijde te Zaandam van mei 1999 tot augustus 2013. Vanaf september 2013 organist van de PKN gemeente Santpoort Noord. Zij ontving haar opleiding aan het Sweelinck conservatorium, blokfluit, orgel, kerkmuziek, koordirektie, DM, UM, praktijkdiploma.

Van december 1995 tot heden is zij docent, orgel, blokfluit, koordirectie, schoolprojecten en schoolkoor aan het Kunstencentrum Triade te Den Helder, vanaf 2009 docent bij Artiance, centrum voor de kunsten te Alkmaar. Activiteiten en verenigingen: blok Walter van Hauwe, orgelklas Jacques van Oortmerssen en Hans van Nieuwkoop.

Keijzer is niet doopsgezind, maar wel één van de weinige organisten in een doopsgezinde gemeente met een beroepsopleiding. Zij heeft een uitgesproken mening over de kwaliteit van de kerkmuziek. ,,Muziek is in doopsgezinde diensten geen prioriteit en nooit geweest. Heel anders dan bij de PKN inclusief de Lutherse gemeenten, waar muziek een wezenlijk onderdeel van de eredienst is. Bij doopsgezinden is het al snel goed, als men maar wat kan meezingen. De werkgroep 'Muziek in de Kerk' probeert hierin een klein beetje verandering te brengen door op de jaarlijkse dag van de Kerkmuziek in samenwerking met het Mennokoor de kracht van goede muziek in de eredienst voor het voetlicht te brengen.“

Zij tipt voorgangers inzake de uitvoering van kerkmuziek:

  • Als u niet in uw eigen gemeente voorgaat, overleg dan altijd met de organist, cantor of musicus ter plaatse. Dat houdt meer in dan alleen de nummers van de liederen doorgeven.
  • Steek daarnaast uw licht op bij kerkmuziekdagen of de landelijke werkgroep 'Muziek in de Kerk'.
  • Nieuwe liederen kun je het beste gedoseerd aanbieden en daarna een aantal diensten herhalen.
  • Kerkmuziek moet in beweging blijven, het liedboek heeft een schat aan liederen met ijzersterke melodieën die in veel gemeenten graag gezongen worden.
  • Predikanten zoeken teksten die beter in de huidige tijd passen. Daarom verschijnen er veel nieuwe liederen. Soms als nieuwe tekst op een bestaande melodie, soms wordt een geheel nieuwe melodie gecomponeerd. Het kan allebei, maar het bewaken van de muzikale kwaliteit wordt steeds noodzakelijker.
  • In Tussentijds bijvoorbeeld staan goed bruikbare liederen, maar muzikaal is het geen vervanging van het Liedboek.

Bron: oa organistenkring

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/keijzer_elina.txt
  • Laatst gewijzigd: 2024/05/23 03:51
  • door zaanlander