Zaandam, 20 oktober 1905 - Den Haag, 10 mei 1940

Jan Ketema, zoon van Harmen Ketema (1884-1962) en Trijntje Bakker (1885-1975), is geboren op 20 oktober 1905 te Zaandam. Hij was expeditieknecht bij Hille beschuitfabriek te Zaandam en zou na terugkomst uit de mobilisatie, aangesteld worden als chef van de expeditie bij beschuitfabriek Hille.

Jan Ketema sneuvelde als huzaar bij 1-III-Depot Cavalerie tijdens het bombardement op de Nieuwe Alexanderkazerne te Den Haag, omstreeks 04:00 uur in de ochtend, bij de slag om de residentie. Zijn 32-jarige echtgenote Lies Ketema-Cornelisse bleef achter met haar dochter Tine, 12 jaar oud.

Als gevolg van het bombardement kwamen 66 huzaren van de Cavalerie om het leven. Naast de doden vielen er meer dan 150 gewonden. Velen van hun waren ernstig verminkt, leden aan brandwonden of verloren armen en/of benen. De soldaten waren vooral reservisten, gemobiliseerd in verband met de Duitse militaire dreiging. Ook meer dan 100 paarden van de Cavalerie werden gedood als gevolg van het bombardement. Vele paarden waren ernstig gewond geraakt en moesten worden afgemaakt door dierenartsen. Jan Ketema hield zich bezig met de verzorging van de paarden tijdens de mobilisatie.

Er werd later geschreven dat het geluid van hun urenlange geschreeuw van onder het puin, in hoge mate heeft bijgedragen aan de totale verschrikking van de overlevenden en de hulpverleners ter plaatse.

Op 4 mei 2016 werd tijdens de Nationale Dodenherdenking het Monument Bombardement Alexanderkazerne onthuld door de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen.

Jan Ketema werd ter aarde besteld op het Militaire Erehof van de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan te Den Haag.

Bron: o.a. Jantine Kersbergen-van Zurk

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/ketema_jan.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)