Zaandam, 21 juni 1947

Klaas Knaap

Klaas Abraham Knaap, molenaarszoon, groeide op in de Zaanstreek, genoot onderwijs in Koog aan de Zaan en Wormerveer en ging al op 14 jarige leeftijd aan de slag bij de ZBB te Koog aan de Zaan. Hij begon in de jaren ’70 met schrijven. Het manuscript van Het verbond met de wind, bleef tien jaar op de plank liggen. In 1986 verscheen de historische streekroman en werd een Zaanse bestseller. De in eigen beheer uitgegeven streekroman ontstond aan de hand van mondeling overgeleverde familieverhalen en met behulp van bronnenstudie waarin de nadagen van het Zaanse windmolenbedrijf worden beschreven.

De opkomst van de stoommachine en toenemende buitenlandse concurrentie dwongen de overgebleven molenaars, dikwijls pettenbazen, werknemers die de molens van de vroegere eigenaren hadden overgenomen, tot een moeizame strijd tegen de ondergang, met alle sociale gevolgen van dien. Verbond met de wind verschaft in die problematiek een goed inzicht.

Van Leeghwater tot Zaankanter

In oktober 1999 volgde de uitgave van het boek Van Leeghwater tot Zaankanter, het tweede boek zijn jeugd in Koog aan de Zaan. In kort bestek gaat hij in op de stamboom van Jan Adriaanszoon Leeghwater, waarin de familie staat vermeld bij de Zaanse afstammelingen van deze Rijper ingenieur. Knaap beschrijft de gang van zaken bij een arbeidersgezin in opbouw, na de slopende jaren van de tweede wereldoorlog en laat weten wat Freek de Jonge in zijn boek Zaansch Veem, verzweeg. De vervuiling van de Zaanstreek, waarvan aan het eind van de jaren vijftig op sluipende wijze sprake was, wordt verwoord en met foto's omlijst. In Het Westzijderveld lagen destijds de vaten met residuen van allerlei chemische stoffen, hoog opgetast.

Het Veem

Op 30 oktober 2004 verscheen Het Veem over de geschiedenis van en de herinneringen aan Zaans Veem. Klaas begon er op 15-jarige leeftijd als jongste bediende in 1963 en werkte er 42 jaar. Het boek werd op 30 oktober 2004, tijdens de landelijke archievendag gepresenteerd aan burgemeester Peter Tange van Wormerland en wethouder Linnekamp van Zaanstad. De presentatie vond plaats in het Gemeente Archief van de gemeente Zaanstad aan de Hoogstraat in Koog aan de Zaan.

Bron: onder andere Klaas Knaap

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/knaap.txt
  • Laatst gewijzigd: 2025/02/11 11:37
  • door zaanlander