kooijman

(Wormerveer 1913 - 1981)

Amateur-toneelspeler, -regisseur en -organisator, die zich langdurig heeft ingezet voor de verbetering van het liefhebberijtoneel in de Zaanstreek.

Simon Kooijman speelde bij Thalia, Strijd en Kunst en Wessanen en was gastspeler bij o.m. de toneelverenigingen. Hierna Beter (Koog aan de Zaan) en Vondel (Zaandam). Hij regisseerde de Zaanse Operette Vereniging, Welsprekendheid (Koog aan de Zaan), Onder Ons en Rhetorica (Zaandam), Wessanen (Wormerveer) en gezamenlijke manifestaties in Wormer (Kinderen van ons Volk) en Koog-Zaandijk (Hotel Het Witte Paard).

Voorts organiseerde hij toneelevenementen (zoals in 1973 een voorstelling van Sil de Strandjutter t.g.v. de 90e verjaardag van Cor Bruijn) en een toneelwedstrijd (1971), alsmede voorstellingen van 'Anne Frank', onder regie van Albert van Dalsem. Hij was voorvechter van kwaliteitsverbetering van het amateurtoneel, nam het initiatief tot oprichting van een Zaanse afdeling van het Nederlandse Theater Centrum, zat de programmacommissie van De Speeldoos voor en stelde bij zijn 40-jarig toneeljubileum een wisselprijs in (de 'Arlecchino') voor bijzondere acteer- of regie-prestaties in de Zaanstreek.

In 1968 werd Siem Kooijman onderscheiden met de eremedaille in goud van de Orde van Oranje-Nassau.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kooijman.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)