Zaandam 20 juli 1906 - Oenkerk 24 april 1981

Dingeman Jan Korf, beeldend kunstenaar, schilder en graficus, vooral bekend geworden door zijn houtsneden. Dingeman Korf was leerling van het Rijksopleidingsinstituut voor tekenleraren in Amsterdam en studeerde onder leiding van Klaas van Leeuwen (1868-1935) en Huib Luns (1882-1942). Hij woonde en werkte in Amsterdam, Hilversum en Koog aan de Zaan. Hij was in Zaandam als tekenleraar bij het onderwijs werkzaam. Na de oorlog werkte Korf als tekenleraar.

Vanaf 1954 publiceerde hij over tegels en zijn werk De Nederlandse Majolica waarvan een herdruk verscheen, maakte hem tot de geschiedschrijver van de Nederlandse majolica. In kringen van tegel-en majolicakenners genoot hij een grote naam als publicist.

Eind jaren vijftig verhuisde hij naar Heemstede. Daarna was hij onder meer werkzaam als meubeltekenaar, tapijtontwerper, reclametekenaar en grafisch ontwerper.

Dingeman Korf kreeg niet alleen door zijn activiteiten als schilder en houtsnijder bekendheid, maar dankte deze ook aan zijn kennis van de tegelkunst. In de Tweede Wereldoorlog begon hij met het aanleggen van een verzameling die grote vormen aannam waarover hij met gezag publiceerde.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/korf.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)