Wormerveer 21 september 1890 - Madras 17 november 1917

Adriaan Korteweg. Bron: Wikipedia

Adriaan Korteweg, beeldend kunstenaar, kunstschilder, overtuigd pacifist en dienstweigeraar, studeerde aanvankelijk bouwkunde in Delft, maar besloot in 1912 tegen de wil van zijn ouders, zijn vader was huisarts, zich aan de kunst te wijden. Hoewel hem tot zijn dood nog slechts vijf jaar gegund waren, kon hij zich onderscheiden door een uiterst modern, bijna abstract expressionisme, deels gebaseerd op zijn mystiek-religieuze belangstelling.

Al in 1913 had hij in München contact met de befaamde kunstenaarsgroep 'Der blaue Reiter' en nam hij aldaar aan de voorjaarstentoonstelling deel. Op die 'Erste Deutsche Herbstsalon' waren ook Mondriaan, Sluijters, Gestel, Otto en Adya van Rees, Jacoba van Heemskerck, Erich Wichmann en Albert Plasschaert met werk vertegenwoordigd. Vrijwel alle belangrijke avantgardistische kunstenaars uit Europa hebben er aan meegedaan.

In eigen land werd zijn werk niet gewaardeerd. Half december 1977 werd in het museum Van Bommel-van Dam in Venlo een overzichtstentoonstelling van Adriaan Korteweg geopend nadat Blaricummer Herman Krikhaar bij de hoogbejaarde schilderes Lou Loeber en haar echtgenoot, de schilder Dirk Koning, een aantal werken van Korteweg op hun zolder ontdekte.

Dirk Koning kreeg werk en bezittingen van Adriaan Korteweg in bewaring, toen de hevig in het boeddhisme geïnteresseerde Korteweg eind 1916 naar de Oost vertrok om daar een nieuw leven te beginnen. Via Nederlands-Indië reisde hij naar Ceylon en vandaar naar Madras, waar hij in een Hindoe-klooster terecht kwam. Korte tijd later werd hij ziek en overleed hij in het ziekenhuis van Madras aan dysenterie.

Krikhaar zette met Lei Alberigs, hoofd van de culturele dienst in Venlo, alles in het werk het vergeten oeuvre van Korteweg tentoon te stellen in het museum Van Bommel-van Dam te Venlo. Zo'n veertig schilderijen en een groot aantal tekeningen stonden centraal in de door Dirk Koning ruim zestig jaar beheerde nalatenschap van de herontdekte, jong gestorven kunstenaar. Korteweg blijkt een kunstenaar die wondertjes van tekenen schilderkunst heeft geschapen. Maar ook maakte hij dynamische, grafisch aandoende tekeningen, landschappen, stadsgezichten, met een rijkdom aan arceringen en een vervreemdend perspectief.

Toch betrof het geen primeur, in 1972 werd er op tentoonstelling 'Het Nieuwe Wereldbeeld' ook werk van Korteweg gepresenteerd. Op deze expositie achtereenvolgens in Utrecht, Groningen en Schiedam gehouden, werd de beginperiode van de abstracte kunst in Nederland getoond.

Uitgebreide biografie van Adriaan Korteweg op Wikipedia.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/korteweg.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)