Groothandel in papier, karton, kunststoffen, zelfklevend materiaal en computergestuurde tekst- en lettersnijplotters.

Aanvankelijk gevestigd in Zaandijk, later in Krommenie en tegenwoordig aan de Industrieweg in Wormerveer. Het bedrijf is voortgekomen uit de in 1774 gestichte firma Jacob Honig & Zoonenplugin-autotooltip__default, vanaf 1835 onder de firmanaam Jan Honig & Comp en vanaf 1947 Papiergroothandel Jac. Krijt Mzn v/h Jan Honig & Comp. (Zie ook Honig ondernemersgeslacht).

De huidige naamgeving dateert van 1970, bij de verhuizing van Zaandijk naar Krommenie. De laatste Honig-telg die het bedrijf leidde was Abraham Honig. Toen deze in 1947 stierf, telde het bedrijf vier personeelsleden waaronder de rechterhand van Honig, Jacob Krijt. Laatstgenoemde was in 1918 als kantoorbediendereiziger in dienst genomen. Testamentair werd bepaald dat Krijt tegen balanswaarde de zaak kon overnemen. Hij verkreeg hiervoor bij de Twentsche Bank in Zaandam een lening van 100.000 gulden.

De bedrijfsnaam werd tijdelijk veranderd in Papiergroothandel Jac. Krijt Mzn v/h Jan Honig & Comp. Het bedrijf richtte zich vooral op de boekbindersmarkt. Begin 1950 overleed Jacob Krijt. Hij werd door Maarten Krijt Jbz. opgevolgd. De firma groeide gestaag. Het personeelsbestand nam toe, verbouwingen werden verricht en panden gehuurd om goederen te kunnen opslaan. Het te verhandelen sortiment werd uitgebreid met artikelen voor de zeefdrukkersbranche, zoals wit beplakt zeefdrukkers(grijs)karton, grote formaten golfkarton en luxe soorten voor boekomslagen.

De omzet die in 1950 fl. 400.000 had bedragen steeg naar 1,2 miljoen gulden in 1960 en naar 6 miljoen in 1970. Als gevolg van de groei volgde in 1970 voor een bedrag van 630.000 gulden de aankoop van het Verblifa-complex aan de Prins Hendrikstraat/Vaartdijk in Krommenie. De bedrijfsnaam werd gewijzigd in Krijt Krommenie bv. Het artikelenpakket werd verder uitgebreid met o.a. kunststoffen en zelfklevend vinyl voor de reclame-industrie. Het bedrijf vergrootte ook zijn markt middels export.

Naar Wormerveer

In 1985 bedroeg de omzet ongeveer 40 miljoen gulden en werd het noodzakelijk om naar een grotere behuizing om te zien. Deze werd gevonden in Wormerveer op het terrein van houthandel Stadlander & Middelhoven, die naar Zaandam terugging en met Donker & Schipper fuseerde. De aankoop, verbouwing en inrichting van het pand en terrein vergden een investering van 4,5 miljoen gulden.

Inmiddels verkocht men computergestuurde en eenvoudig te bedienen machines, die met hoge snelheid letters en teksten uit zelfklevend en gekleurd vinyl snijden. Hiervoor werd een aparte toonzaal ingericht. Het assortiment is de laatste jaren verder uitgebouwd. Een stijging werd gerealiseerd in de sign-industrie met machines en materialen, waaronder aluminium profielen. Ook de vertrouwde markten voor papier en karton groeiden voorspoedig. Het personeelsbestand nam toe, waardoor in 1989 een verbouwing van het kantoor nodig was. Het door architectenbureau Feitsma, Kruit en Goedhart ontworpen en door bouwbedrijf Van Braam Minnesma gebouwde pand vergde. inclusief de inrichting een bedrag van 1,5 miljoen gulden. Bij het bedrijf waren in 1991 40 mensen werkzaam.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/krijt.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)