krommenieer

Nieuws- en advertentieblad, wekelijks verschijnend in een deel van Assendelft, Krommenie, West-Knollendam en Wormerveer-Noord. Daarnaast maandelijks in heel Assendelft en Westzaan-Noord in een oplage van 12.000, behorend tot de huis-aan-huisbladengroep van uitgeverij Midden-Noordholland bv.

De Krommenieër werd voor het eerst uitgegeven door de firma Knijnenberg in juli 1932 als een advertentieblad 'voor alle gezinnen en gezindten' (…) voorzien van een verhaal, anekdoten en korte artikelen. Deze formule bleef tot het verschijningsverbod in de Tweede Wereldoorlog gehandhaafd.

Na de oorlog kwam 'De Krommenieër van Knijnenberg' terug als 'Nieuws- en Advertentieblad', dat met een aantal correspondenten en een journalist G. Visser in vaste dienst werd gemaakt. Deze journalist en een technisch medewerker gingen in januari 1967 over naar Drukkerij Stuurman nv, die de uitgave-rechten verwierf. Het blad verscheen met vernieuwde kop, fotomateriaal en in een nieuwe kolombreedte, afgestemd op De Typhoon die ook bij Stuurman werd gedrukt. In deze periode werd het blad verspreid in Krommenie, Wormerveer-Noord en een deel van Assendelft.

Vanaf 1977 werd het blad geïntegreerd binnen de huis-aan-huisbladengroep van De Typhoon, die inmiddels deel uitmaakte van Damiate Holding bv en in Haarlem werd gedrukt. Ook het drukken van de Krommenieër werd naar Haarlem verplaatst. Het blad kreeg een zogenoemd 'weekendformaat' (als eerste binnen het concern) met gemoderniseerde kop en toegevoegde rode kleur. In 1986 werd het verspreidingsgebied eenmaal per maand uitgebreid met Assendelft en Westzaan-Noord. Besprekingen met de winkeliersvereniging Assendelft leidden in juni 1987 tot de opheffing van 'De Assendelver', het maandelijkse blad van deze vereniging. waarvan het nieuws vanaf die datum in De Krommenieër verscheen.

Het blad, waarvan directie, administratie en advertentieafdeling in het Typhoon-gebouw waren gevestigd, werd samengesteld door de redactie van Week-in-Week-uit, met behulp van plaatselijke medewerkers.

  • krommenieer.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/08/22 19:05
  • door han