kuiper1

(Wormerveer 1892 - 1978)

Communistisch raadslid van Wormerveer van 1927 tot (door de oorlog onderbroken) 1967, Provinciale Statenlid en vakbondsactivist.

Metaalbewerker Piet Kuiper was in 1919 één van de oprichters van de Communistische Partij Holland (CPH, in 1935 omgezet in CPN). In 1923 stond hij voor het eerst kandidaat voor een zetel in de raad van Wormerveer, vier jaar later werd hij hierin gekozen. Mede door zijn bemoeienis kwam een plaatselijke coalitie tussen de CPH en de SDAP tot stand. Voorts was hij actief in het Nationaal Arbeids Syndicaat en werd hij in 1930 in het partijbestuur van de CPH gekozen.

Ook na een zwaar persoonlijk verlies - zijn zoon Jan vocht in de Internationale Brigades in de Spaanse Burgeroorlog en sneuvelde bij de verdediging van Madrid - bleef Kuiper politiek actief. In de Tweede Wereldoorlog werd Kuiper gearresteerd, maar later weer vrijgelaten. Het laatste oorlogsjaar zat hij ondergedoken.

Na de oorlog werd hij gevraagd voor de noodgemeenteraad van Wormerveer. Na de verkiezingen van 1946 werd hij wethouder en loco-burgemeester. Door de anticommunistische stemming van de Koude Oorlog raakte hij deze post in 1949 kwijt. Hij was korte tijd lid van Provinciale Staten, maar trad tussentijds af. Nog bij zijn leven werd een straat naar hem vernoemd: de Piet Kuiperlaan in West-Knollendam.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kuiper1.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)