kwantes_klaas

Wormer 22 december 1930 - 20 maart 2014

Klaas Kwantes, afkomstig uit Wormer was als amateurrenner actief begin jaren ’50, later ook drie jaar als prof. In 1952 derde in Amstenrade en in 1954 zesde in Steenbergen. Volgens een aankondiging over de Ronde van Heerenveen in De Heerenveensche Koerier veroverde Klaas in 1951 tien eerste prijzen in rondes. Drie weken later meldde hetzelfde blad dat er sprake was van dertien overwinningen! In 1952 was Klaas heer en meester in de Ronde van Delfzijl.

Klaas interesseerde zich vooral voor de technische kant van de wielersport, en blonk daar in uit. Jarenlang stond hij zijn neef Cees Stam bij tijdens wedstrijden achter de motoren. Klaas groeide uit tot één van de betere bouwers van stayer fietsen, was jarenlang werkzaam als mechanieker van grote ploegen zoals Ketting. Bij de KNWU bracht hij z'n kennis jarenlang in praktijk. Veel renners van naam zoals dochter en Nederlands kampioen Willy Kwantes, Kees Bal, Roy Schuiten, Herman Ponsteen, Peter Pieters en Keetie van Oosten-Hage reden op zijn fietsen.

Mecanicien Klaas Kwantes construeerde in het Olympisch jaar 1976 voor de Spelen een metaalgrijze, vederlichte fiets. De stuurbevestiging liep rond af, Kwantes had 24-spaaks wielen gestoken in plaats van de gebruikelijke 28 stuks, de assen uitgeboord om de schroef te kunnen vervangen door inbusbuisjes. De cranks waren verlengd om hogere snelheden te kunnen maken. Deze fiets was voor Herman Ponsteen het summum. Hij bouwde frames voor Peka maar ook onder eigen naam. Zijn frames zijn herkenbaar aan de dubbele K in de staande achtervork.

In de zeventiger jaren had Klaas Kwantes de Zaanse Bram Broerse ploeg als ploegleider onder zijn hoede.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/kwantes_klaas.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:09
  • (Externe bewerking)