Gereedschaps-, instrumenten- en machine-onderdelenmakerij, technische handelsonderneming, detailhandel en verhuurbedrijf te Zaandam. Laco werd in 1945 opgericht door H.J. Lafeber, die in een schuurtje achter zijn woning aan de Burgemeester ter Laanstraat te Zaandam bijzonder gereedschap voor de scheepvaart, raffinaderijen en chemische industrieën vervaardigde.

De schuur bleek al snel te klein voor het bedrijfje van de oud-werknemer van de NDSM en verhuizingen volgden; eerst naar de Zaansteeg, daarna naar het Hanenpad, vervolgens naar de Hogendijk, allen te Zaandam, en in 1956 naar de Stationsstraat te Koog aan de Zaan. Aanvankelijk produceerde het bedrijfje vooral voor de eigen streek, maar met de onderneming groeide ook de afzetmarkt, totdat tenslotte ook werd geëxporteerd.

Het pand aan de Mauritsstraat

In 1966 betrok Laco een groot eigen pand aan de Mauritsstraat te Zaandam. De NV, sinds 1959, in 1973 volgde de omzetting in een BV, bleef ook daarna groeien. In 1971 waren er 30 werknemers. Produkten waren onder meer speciaalgereedschappen voor slagmoersleutels, gasafsluiters en hydraulische apparatuur voor tankers.

Eind jaren '70 werd Laco geconfronteerd met een toenemende vraag naar persluchtgereedschap. Tot dan toe had het bedrijf onderdelen voor de Amerikaanse firma Ingersoll-Rand gemaakt, die zich van de Nederlandse markt terugtrok. Laco nam de verkoop en verhuur over. Daartoe werd in 1980 Laco Handelsonderneming opgericht, die zich ook met de revisie en verkoop van tweedehands apparaten ging bezighouden. Het pand aan de Mauritsstraat werd te klein en in 1989 werd een nieuw pand in bedrijvenpark Westerspoor neergezet.

Het kleinschalige handelsbedrijf is uitgegroeid tot een grote gespecialiseerde onderneming die Laco tegenwoordig is, met vestigingen in Zaandam en Rotterdam. De klantenkring bestaat met name uit bedrijven in de industrie, mijn- en scheepsbouw, offshore, (petro)chemische, staal- en voedingsmiddelenindustrie, machine- en wagenparkonderhoud en (woning)bouw.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/laco.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)