Sloten NH, 8 maart 1916 - Doesburg, 10 mei 1940

Herman Evert van Lingen, korporaal 4e afdeling Korps Politietroepen, zoon van Jan Fredrik van Lingen (1880–1941) en Talea Frederika van Lingen-Sligter (1880-1944).

Herman van Lingen maakte op de eerste dag van de bezetting deel uit van de bemanning van kazemat G-68. De 27 Type-G kazematten langs de IJssel waren uitgevoerd met een gietstalen koepel in een betonnen ombouw, bewapend met een zware mitrailleur en gaven frontaal vuur op toegang tot de stelling. Het kleine formaat had als voordeel dat vijandelijk vuur het kazemat maar moeilijk bereikte. Deze sterke Type G kazematten lagen rondom de brug en enkelen in de Fraterwaard.

Kazemat G-68 bestreek de schipbrug en nam de Duitsers op het vaste brugdeel onder vuur. Na enkele schoten te hebben afgevuurd volgde een reactie van de Wehrmacht met als resultaat een treffer in de munitieopslag van kazemat G-68. Sergeant Douwe Brandsema, de korporaals Jacob Kruithof en Herman Evert van Lingen en soldaat Olijdam van de politietroepen sneuvelden.

Het Monument voor Nederlandse Militairen in Doesburg is een gedenksteen van natuursteen. De gedenksteen is 1 meter 30 hoog, 1 meter 50 breed en 50 centimeter diep.

Onder de titel 1940 Strijd om de kazematten laat de website Vesting Doesburg via een reconstructie zien in welke kritieke omstandigheden de soldaten zich bevonden.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/lingen_herman_evert_van.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)