Cornelis Gerritsz. Jongekees, commandeur van walvisvaarder 'De Hoop op de Swarte Walvis', kreeg na een avontuur in 1668 de bijnaam 'de man onder de beer'. Bij een poging een ijsbeer te doden - de huid was een gewilde jachttrofee - werd hij plotseling door het al doodgewaande dier besprongen en bedolven. Hij kon ternauwernood worden gered.

Van deze hachelijke gebeurtenis, waarbij Jongekees geen verwondingen opliep maar die hem volgens tijdgenoten z'n verdere leven lang 'een geschrokken uiterlijk deed behouden', zijn ettelijke afbeeldingen gemaakt. De bekendste zijn de kopieën van een schilderij, gemaakt door Willem Hendriksz Tetroe uit Oostzaandam.

Verder droeg zowel een later voor de walvisvaart uitgevaren schip als een in 1885 verbrande wagenmakerij aan de Hogendijk in Zaandam de naam 'De man onder de beer'. De desbetreffende wagenmakerij was gevestigd in het vroegere woonhuis van Jongekees. Deze is overigens na de hierbij afgebeelde gebeurtenis nog jarenlang blijven varen. Hij overleed in 1677.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/man.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)