Zaandam 21 maart 1930 - Ede 1 februari 2015

Jos van Manen Pieters, romanschrijfster, was één van de meest gelezen schrijfsters in Nederland. Haar eerste roman, En de tuinfluiter zingt, schreef zij op 22-jarige leeftijd.

Sientje Pieters werd geboren in Zaandam. Op jonge leeftijd verhuisde ze naar Ede waar haar vader boekhouder en later directeur van het gas- en waterleidingbedrijf was. Sientje had een oudere zus en twee jongere broers, bezocht de School met de Bijbel en daarna de christelijke mulo. Als 13-jarige veranderde ze haar voornaam in Josien, waarop zij al snel Jos Pieters door het leven ging. Jos begon een jaar later met schrijven. Haar debuut volgde in 1948 in het christelijk cultureel maandblad Op den uitkijk met het gedicht ‘Terug naar Golgotha’. Vier jaar lang publiceerde ze vooral christelijke verzen in verschillende bladen die in 1957 werden gebundeld onder de titel Hart in het zoeklicht.

Sindsdien verschenen ongeveer 30 boeken van haar hand, in een gezamenlijke oplage van zo'n vijf miljoen exemplaren. Op haar 65ste besloot zij haar pen definitief neer te leggen. Jos van Manen Pieters woonde in Ede. Na haar scheiding in 1973 verdween het streepje tussen Manen en Pieters uit haar naam.

In 1992 werd zij geïnterviewd door Dick Scheepstra voor het Nederlands Dagblad; in 2004 door Coen Peppelenbos voor het literair weblog Tzum.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/manen-pieters.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)