Zaandam, 8 april 1915 - Limmen, 6 april 1945

Machiel, Giel van Marle, in augustus 1939 gemobiliseerd als zeemilicien/matroos 2e klasse bij de Koninklijke Marine duikbootdienst, was op 12 mei 1940 één van de begeleiders van het prinselijk gezin naar IJmuiden. Na de demobilisatie werd hij expeditiechef/bedrijfsleider/medevennoot van v.o.f. Handelsonderneming Jaléma in Koog aan de Zaan. Eind april 1943 meldde hij zich niet voor terugkeer in Duitse krijgsgevangenschap.

In juli 1944 werd hij lid van een knokploeg in Zaandam, die later overging in de BS. Hij hield zich bezig met het beschermen van de Hembrug, de spoorbrug over het Noordzeekanaal, en het bewaken van in loodsen en vemen opgeslagen LO-goederen. Daarnaast was hij als plaatsvervangend BS-groepscommandant betrokken bij spoorwegsabotage en enkele economische kraken. Ten slotte was hij als speurder voor de CID speciaal belast met het verzamelen van inlichtingen over verdachte cq foute Zaankanters.

Nadat hij op 13 maart 1945 in Zaandam de bewaking had geregeld van opgeslagen goederen, wilde hij nog enkele CID-rapporten en tekeningen wegbrengen. Onderweg werd hij, kort voor spertijd, bij de Ooievaarstraat door Landwachters bij een straatcontrole aangehouden en gefouilleerd, waarbij de papieren werden aangetroffen. De metgezel van Van Marle die door zijn kaplaarzen de argwaan van de landwachters had opgewekt weet te ontkomen, Giel van Marle niet. Via de Landwachtpost op de Gedempte Gracht werd de gearresteerde Van Marle, in wiens werkplaats later nog opgeslagen wapens en munitie werden gevonden, overgebracht naar Amsterdam. Op 6 april 1945 werd hij in Limmen gefusilleerd.

De BS-leden worden na de aanhouding van Van Marle gealarmeerd. De SD zou van hem circa 40 namen te weten zijn gekomen. De G.S.A. krijgt van Wastenecker het bevel om gewapenderhand in actie te komen als de SD tot massale arrestatie van BS-ers zou overgaan. Het gevaar drijft echter over.

De Naam van Van Marle komt tevens voor op het gedenkteken aan de Alkmaarderstraatweg in Castricum

Zie: Tweede Wereldoorlogplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigTweede Wereldoorlog

De gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Zaanstreek en haar inwoners kunnen niet los worden gezien van wat toen elders gebeurde. Bezetting, verlies van vrijheid, armoede, deportaties, spoorwegstaking, honger, verzet en executies, de Zaanstreek kreeg er haar deel van.
4

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/marle.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)