meifeesten

In 1889 nam de toen pas opgerichte 'Tweede Internationale' (de socialistische Arbeiders-Internationale) het besluit om voortaan op de eerste mei in alle landen demonstraties te houden voor de invoering van een 8-urige werkdag. In korte tijd werd dit een internationale traditie, die al gauw een feestelijk karakter kreeg. In de 'rode Zaanstreek' werd het meifeest voor het eerst in 1890 gevierd. De eerste jaren hadden de bijeenkomsten alleen in Zaandijk plaats.

In 1892 viel de eerste mei op een zondag. Meer dan 2300 Zaanse arbeiders trokken toen in optocht naar het (nog onbebouwde) Krimper Ven in Zaandam. Ze luisterden naar vier sprekers. die het klaarspeelden de menigte vijf uur bezig te houden. De traditie van de meiviering met optochten, massabijeenkomsten en kinderfeesten (daarmee was in 1895 begonnen meteen boottocht over de Zaan en spelletjes in het Bredenhof te Zaandijk) is lang voortgezet.

Zowel socialisten als communisten hielden druk bezochte bijeenkomsten. Tot na de Tweede Wereldoorlog nam een aantal arbeiders er een vrije dag voor op. Voor de kinderen werd vrij van school gevraagd. Gaandeweg taande echter de belangstelling. De nu nog gehouden avondbijeenkomsten worden matig bezocht.

  • meifeesten.txt
  • Laatst gewijzigd: 2016/03/09 19:42
  • door han