Wormerveer 25 november 1880 - Zaandam 12 maart 1969

Albert Meijns, amateur-dirigent, van beroep melkboer, ontving zijn basisopleiding bij meester Zijlstra (zie: Muziekplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMuziek

Toonkunst, voortbrengselen der toonkunst. Muziek is de kunstvorm die berust op het ordenen van klanken. Er bestaan verschillende muziekvormen naast elkaar.

Over het muziekleven in het verleden van de Zaanstreek is niet erg veel bekend. Ongetwijfeld zal hier en daar, voornamelijk in de huizen van de gegoede burgerij, met meer of minder succes gemusiceerd zijn. Favoriete instrumenten waren de piano en de viool, instrumenten die voor de armere burgers te duur waren. Zij bespeelden het mond…
3.2.). Als dirigent-autodidact arrangeerde hij veel symfonische werken voor harmonie- en fanfareorkest en componeerde hij diverse werken voor de lagere afdelingen. Meijns was mede-oprichter en dirigent van de harmonie Ons Genoegen in Wormerveer van 1904 tot 1964.

Hij wist deze vereniging tot de hoogste afdeling van de Koninklijke Nederlandse Federatie KNF van harmonie- en fanfaregezelschappen te leiden. Hij werd opgevolgd door zijn zoon Willem Meijns. Albert Meijns dirigeerde verder Concordia in Oostzaan, Aalsmeers harmonie en Eensgezindheid in Heiloo.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/meijns.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)