meypro

De fabriek van Meypro aan de Zaan.

Productiebedrijf van bindmiddelen voor de levensmiddelen-, textiel- en papierindustrie. In 1951 gevestigd in de panden van de voormalige rijstpellerij De Phenix aan de Oostzijde en langs de Zaan te Zaandam.

De Meypro is een 'hydrocolloïden-fabriek', een bedrijf dat via een technisch procedé en met behulp van veel water natuurlijke grondstoffen oplost en vervolgens tot bindmiddelen indikt. Aanvankelijk werden de pitten van de Johannesbroodboom verwerkt, tegenwoordig bepaalt men zich tot guargom, gewonnen uit guarzaad. Deze zaden worden uit India en Pakistan geïmporteerd.

De oprichting in 1951 geschiedde door Meyerhans Produkten AG, gevestigd in Kreuzlingen, Zwitserland. Dit bedrijf werd in 1961 overgenomen door het Amerikaanse concern Steinhall. De naam Meyerhans - en dus ook Meypro bv - werd daarbij gewijzigd in Meyhall, onderdeel van het Franse staatsbedrijf Rhône Poulenc.

In de jaren zestig was de Meypro (nu Danisco geheten) een van de belangrijkste veroorzakers van de vervuiling van het Zaanwater, terwijl het bedrijf ook stankoverlast gaf. In 1971 zijn de meest milieu-onvriendelijke activiteiten echter naar Portugal verplaatst. Waren er begin jaren zeventig nog ongeveer 100 werknemers, dit aantal is daarna geleidelijk verminderd tot 40 (1991). In laatstgenoemd jaar werd de bouw van een grote, nieuwe fabriekshal aangekondigd.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/meypro.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:05
  • (Externe bewerking)