molen_chemie

Molen Chemie NV gevestigd aan de Industrieweg 27 te Wormerveer, was een groothandelaar, alsmede im- en exporteur van chemische producten. Het bedrijf werd opgericht in januari 1920 aan de Ringdijk te Wormer door J. de Boer Dzn en in januari 1965 overgedragen aan E.J. van der Molen te Krommenie. Het bedrijf was toen nog gevestigd in een molenschuur aan de Veerdijk te Wormer. Vijf maanden later, juni 1965, vond de inbreng in een NV onder de naam Molen Chemie plaats en werd het bedrijf verplaatst naar industrieterrein Molletjesveer te Wormerveer.

In 1972 volgde omzetting in BV. Molen Chemie BV ontwikkelde zich van kleine lokale handel in chemische producten voor de Zaanstreek tot een in het hele land opererende groothandel. Daarnaast richtte het bedrijf zich op de internationale ontwikkeling in de olie- en gasindustrie, met name op de exploratie-activiteiten op de Noordzee. In 1972 werd een onderneming opgericht onder de naam Molen Kjemi AS te Tananger (Noorwegen) en in 1976 een filiaal te Aberdeen, Schotland, waar evenals in Wormerveer voorraden werden aangehouden. Molen Chemie leverde producten voor de olie-industrie aan landen in het Midden Oosten, Noord- en West Afrika, het Verre Oosten en incidenteel Latijns Amerika.

De afdeling groothandel binnenland verzorgde de inkoop, opslag en distributie van basisgrondstoffen en chemische producten, zuren, logen en zouten, oplosmiddelen, gechloreerde Koolwaterstoffen (GKW's), additieven voor levensmiddelen en vaste stoffen.

Sedert 1974 maakte Molen Chemie deel uit van THV International te Rotterdam, een technische handelsonderneming. Tot het samengaan werd besloten in verband met ontwikkelingen in de chemicaliënhandel. THV International nam het gehele aandelenkapitaal van Molen Chemie over. Met de vakorganisaties was overleg gepleegd. De werkgelegenheid voor de werknemers zal niet worden aangetast, aldus THV International. THV International, waarin OGEM een meerderheidsbelang heeft, is een groothandel in bouwen, installatiematerialen, investeringsgoederen en consumentenartikelen. Het bedrijf telt ca. 6.500 personeelsleden.

In 2004 werd Molen Chemie ingelijfd bij het Duitse Solvadis dat, voortgekomen uit MG Chemiehandel, Klöckner Chemie en Chemag, zich bezig hield met opslag, distributie en marketing van chemicaliën. Na deze overname veranderde de naam in Quaron Wormerveer BV. Wegens overlappende werkzaamheden raakten zes van de circa twintig fulltime medewerkers na de overname door Quaron uit Zwijndrecht hun baan kwijt. Het bedrijf opereerde vanuit twintig vestigingen waaronder Wormerveer. Volgen Quaron paste de overname in de zomer in de strategie van de betrokken ondernemingen.

In 2009 kreeg de BV een boete opgelegd inzake verboden kartelvorming rond zwembadchloor. Molen Chemie werd verplicht 463.000 euro op te hoesten.

Enkele jaren na de overname verliet Quaron Wormerveer BV het industrieterrein Molletjesveer.

Ceralco B.V. gevestigd in Den Haag aan de Binkhorstlaan 167 was een werkmaatschappij van Molen Chemie BV.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/molen_chemie.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)