molenaar5

(14 april 1882 - 22 mei 1972)

Aannemer-architect in Zaandam. Piet Molenaar volgde, als laatste van een geslacht dat honderd jaar in de aannemerij werkte, zijn vader Lucas Molenaar op, een bekend aannemer, architect en taxateur. Zijn opleiding ontving hij aan de Quellinusschool te Amsterdam

Zijn belangrijkste werk is wel het gebouwencomplex van Koninklijke Verkade, ten westen van de Westzijde te Zaandam, omvattende de beschuitfabriek met op de bovenverdieping de kantoren uit 1926, alsook de biscuitfabriek met de karakteristieke watertoren uit 1931.

Daarnaast bouwde hij in Zaandam drie houtzagerijen, namelijk de Czaar Peter voor de firma Pieter de Lange, De Vlijt voor de firma van Doesburgh en Co en De Breeuwer voor de firma Gebr. Endt. Als verwoed zeiler bouwde hij voor de Zaanlandse Zeilvereniging het jachthavengebouw aan de Voorzaan en de starttoren op het eiland in het Alkmaardermeer. Hij ontwierp verschillende winkelpanden en woonhuizen in Zaandam, zoals Westzijde 166 en Mauvestraat l.

Ook verbouwde hij de bovenverdieping van het Luthers Wees- en Armenhuis aan de Vinkenstraat te Zaandam. De hal en het trappenhuis, in een voor die tijd zeer moderne stijl, zijn nog aanwezig. Een ontwerp voor een dag- en nachtverblijf voor de TBC-vereniging in Zaandam, in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid, is nooit tot uitvoering gekomen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/molenaar5.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/13 17:58
  • door jan