muijselaar_piet

Zaandam 18 mei 1899 - Amsterdam 6 mei 1978

Piet Muijselaar (l) en Willy Walden als de 'dames Snip en Snap'.

De in Zaandam geboren Petrus Jacobus (Piet) Muijselaar en geboren Amsterdammer Willy Walden vierden van 1937 tot 1977 triomfen als het het roemruchte revue-duo Snip & Snap, met sketches als 'Het is niet mijn broer' of 'Boutje, Nippeltje, Transistortje.' Snip & Snap begonnen in 1937 en hielden het uiteindelijk veertig jaar vol. Ze verzuimden met de tijd mee te gaan, hun sketches werden eindeloos herhaald.

Bij Johan Buziau's gezelschap leerden Piet Muijselaar en Willy Walden elkaar kennen. Na een succesvol optreden in het radioprogramma De Bonte Dinsdagavondtrein in 1937 werden de 'dames Snip en Snap' een begrip.

Na de Tweede Wereldoorlog was er amper sprake van amusementstheater; de TV was nog niet uitgevonden. Dus gebeurde het zomaar dat het duo in De Snip & Snap Revue een half jaar lang achter elkaar in het Amsterdamse Theater Carré stond. Busladingen vol kwamen af op de bonte mengeling van komische sketches, liedjes, typetjes, dansnummers en variété-acts. Er gaan verhalen dat Walden en Muijselaar hun kleedkamers hadden omgetoverd tot ware huiskamers. Acht, negen voorstellingen per week was niks; vrije dagen kende men niet.

Piet was Willy's aangever. Piet snapte wat zijn rol was en was daar tevreden mee. Als Willy Walden scoorde met een grap, wist Piet dat hij het goed gedaan had. Die lach was ook voor hem. Maar ze zijn ingehaald, het succes werd aan het eind van hun carrière in 1977 minder.

Toen Piet Muijselaar plots overleed, was optreden voor Willy zinloos geworden. Hij kon niet zonder Piet. Het was de magie van ritme, de blikken die werden gewisseld, timing en de klik die Muijselaar en Walden samen hadden.

Samen waren zij in 1953 te zien in de speelfilm Sterren stralen overal. Met de hit Holder de bolder, we hebben een koe op zolder, toonde Muijselaar zich al voor de oorlog een verdienstelijk zanger. Snip en Snap hebben hadden veel invloed op een lange theaterperiode. André van Duin, die ook in hun revue optrad met zijn bandparodie-act, is de enige die het stokje heeft overgenomen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/muijselaar_piet.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)