Munck, Dingeman de
Osterfeld (D), 20 mei 1916 - Amsterdam, 15 maart 1996
Dingeman Theodoor de Munck arriveert in mei 1933 arriveert met het 10-koppige gezin de Munck-de Bruijn via een aantal omzwervingen vanuit de Limburgse mijnstreek, in de hoop op werk, in de Zaandamse Havenbuurt. Dingeman is linkser dan de rest van de familie. Hij hoort bij degenen die op de schoorstenen van Albert Heijn leuzen als ‘Werk en brood’ kalken. Samen met drie andere werkloze maatjes werd hij in 1937 geronseld voor Spanje om daar in de Spaanse Burgeroorlog mee te helpen het fascisme te bestrijden.
Als Dingeman in januari 1939 thuiskomt woont zijn moeder op de Uitkomst, een verzameling huisjes bij de Ringdijk voor gezinnen die geen gewone huur konden betalen. Dingeman raakte betrokken bij het verzet en werd door verraad opgepakt, naar Vught gedeporteerd en tenslotte naar Dachau. Hij overleefde Dachau en was op 19 mei 1945 weer in Zaandam.
Lees verder voor een uitgebreide bio op Spanjestrijders.nl van Erik Schaapplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigSchaap, Erik
Erik Schaap (1961) schreef na afronding van zijn studie journalistiek onder meer voor het Noordhollands Dagblad en de weekbladen De Tijd en Vrij Nederland. Hij publiceert artikelen en boeken die veelal de Tweede Wereldoorlog beslaan..