Zaandam, 1938

//Wim Nieuwenhuijse//Wilhelmus Johannes Adamus (Wim) Nieuwenhuijse, raadslid voor de CPN te Wormerveer en Zaanstad; wethouder in laatstgenoemde gemeente. Wim Nieuwenhuijse raakte op jonge leeftijd betrokken bij de politiek van Wormerveer. Vanaf het begin van de jaren '60 bekleedde hij verscheidene functies binnen de plaatselijke CPN en voorts werd hij lid van het partij- en het dagelijks bestuur van de CPN. Tot 1974 was hij een van de drie landelijke secretarissen van de CPN. Nieuwenhuijse kwam in 1967 tussentijds in de raad van Wormerveer.

Hij bleef raadslid tot de samenvoeging tot Zaanstad in 1974 en was in deze periode onder meer actief bij de Verblifa-staking in Krommenie en had zitting in de Ontwikkelingsraadplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigOntwikkelingsschap Zaanstreek

Op 21 maart 1965 ingesteld bestuurlijk samenwerkingsorgaan van een aantal Zaangemeenten met het doel om door gemeenschappelijke regelingen het voorzieningenpeil te verbeteren. In feite was de oprichting van het schap de voornaamste stap op de weg tot de vorming van Zaanstad. De instelling was het gevolg van een in 1964 aan het Instituut voor Bestuurswetenschappen verstrekte opdracht. Dit instituut had de Commissie Belinfante, genoemd naar haar voorzitter samengeste…
. Na de samenvoeging kwam hij in de raad van Zaanstad. In 1975 werd hij wethouder en bleef dat tot in 1986 de CPN uit het college verdween.

Van 1976 tot 1980 was hij hoofdingeland van de Polder Oostzaan. Nadat deze in het waterschap de Waterlanden was opgegaan werd hij hoofdingeland hiervan (tot 1990). Gedurende tien jaar was hij eveneens hoofdingeland van Uitwaterende Sluizen. Na zijn wethouderschap werd hij voorzitter van de Regionale Instelling Bijzondere Woonvormen en voorzitter van de Telefonische Hulpdienst Zaanstreek-Waterland.

Sinds het begin van de jaren '80 was hij wielrentrainer en voorzitter van de vereniging DTS. Hij wass coördinator veldrijden in Noord-Holland voor de KNWU.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/nieuwenhuijse.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)