nutsgebouw

Op 20 augustus 1903 werd in tegenwoordigheid van B & W, oud-burgemeester Van Tienen, besturen van onderafdelingen, het bestuur van de afdeling van Protestantenbond en tal van dames, het nieuwe gebouw voor het departement van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeenplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigMaatschappij tot Nut van 't Algemeen

Nationale organisatie voor de volksontwikkeling in de breedste zin van het woord. In de wandeling kortweg het Nut genoemd. Het Nut heeft als nationale organisatie ook in de Zaanstreek vanaf het einde van de 18e eeuw grote invloed gehad, daarbij speelden de plaatselijke afdelingen (de Nutsdepartementen) een belangrijke rol.
, kortweg het Nutsgebouw, aan de Czaar Peterstraat officieel geopend.

A.F.G. Avis, president van het departement, hield de openingsrede: daarna spraken de jhr. mr. C. A. Elias, namens het gemeentebestuur, K. Brat voor de commissie van de Spaarbank, en ds. W. J. Manssen voor de afdeling van de Protestantenbond. De laatste om dank te brengen voor het besluit, om in het nieuwe gebouw ook een zaal beschikbaar te stellen voor de kinderkerk.

Het gebouw is praktisch ingericht en eenvoudig doch smaakvol afgewerkt. In de vestibule is een gedenksteen aangebracht, waarin de namen van de bestuursleden van het departement en de Commissie voor de Spaarbank zijn gegrift. Het gebouw is eigendom van laatstgenoemde commissie, doch wordt geëxploiteerd door het departement.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/nutsgebouw.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)