Wormerveer, 5 oktober 1939

Luitenant-kolonel Jan van Ossenbruggen muziekpedagoog, dirigent en inspecteur militaire muziek, afgestudeerd aan het conservatorium als trompettist en pianist, was jarenlang actief bij de Marinierskapel van de Koninklijke Marine en bij de Koninklijke Militaire Kapel. Na z'n militaire carrière was hij van 1998 tot 2006 VVD-raadslid te Hoorn waar hij in 2016 De Hoornse Rhapsodie aan Het Westfries Archief overhandigde.

Hij stond er persoonlijk garant voor dat het Koninklijk Huis muzikaal niets te kort komt. Hij is dan ook tien jaar dirigent geweest van de enige militaire kapel die het predikaat koninklijk mag voeren. Vele jaren schitterde hij als solist in 'zijn' koninklijke kapel. Als enige mocht hij de trompet steken tijdens de doopplechtigheid van kroonprins Willem Alexander. Wat hem de bijnaam Trompetter van de Prins opleverde.

Ooit struikelde hij over de toen nog kleine kroonprins. Dat was bij een optreden in het paleis op de Dam. Het prinsje rende tussen de muzikanten door, waarop Jan van Ossenbruggen hem in de kraag greep. „Wie ben jij,“ vroeg het joch. „Ik ben de kapelmeester,” zei Jan. „Dat heeft hij onthouden. Hij heeft het er nog wel eens over.“

Lees verder in de Leeuwarder courant van 25 november 1993.

In het muziekonderwijs heeft hij belangrijke functies bekleed. In 1975 werd hij aangesteld als leraar trompet aan het Amsterdams Conservatorium voor Muziek. Van 1975-1978 was hij directeur van de muziekschool West-Friesland die uitgroeide tot de grootste muziekschool boven het Noordzeekanaal. Ossenbrugge was docent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, het Brabants Conservatorium in Tilburg, het Amsterdams Conservatorium, het ArtEZ Conservatorium te Enschede en het Conservatorium Maastricht te Maastricht .

Lees ook: Zolang er legers zijn, is er militaire muziek Trouw, 15 december 1993.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/ossenbruggen_jan_van.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)