pel_bob

Zaandam, 21 november 1914 - Huis ter Heide, 1 maart 2008

Robert Rudolf 'Bob' Pel behoorde tot de minder bekende Zaanse verzetsstrijders. Er is geen straat naar hem vernoemd en er zijn nauwelijks artikelen aan hem gewijd. Dat is onterecht. Rechercheur 'Bob' Pel behoorde namelijk tot de grootsten binnen de regionale illegaliteit.

De in Zaandam geboren en getogen Robert Pel volgde na de mulo de Kweekschool, maar slaagde er niet in om een onderwijzersdiploma te halen. Hij ging vervolgens in dienst en werd beroepsmilitair. Na de capitulatie van Nederland in mei 1940 werkte hij bij de Militaire Politie. Al op de dag van de Duitse inval werd Pel bij Lobith ingerekend. Pas in augustus van dat eerste oorlogsjaar keerde hij vanuit Duitsland terug naar zijn woonplaats. Daar solliciteerde hij met succes bij de lokale politie.

Plaatsvervangend commissaris A.J. van Doorn haalde hem begin 1941 over om zich aan te sluiten bij het ontluikende verzet. Kort daarna, in mei, krijgt Van Doorn onbeperkt ziekteverlof, hij overleed het jaar daarna. Het verlof behoorde bij de ingrepen van de nieuwe NSB-burgemeester Van Ravenswaaij, die het ambtenarenkorps wilde omvormen tot een Hitler-getrouwe organisatie.

Lees verder over Bob Pel op Eric Schaap's MeitotMei.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/pel_bob.txt
  • Laatst gewijzigd: 2021/02/14 13:39
  • door zaanlander