raaf

Pelmolen te Zaandijk
De Witte Raaf is een vreemde eend in de bijt. Normaliter werden pelmolens gebruikt voor het pellen van gerst en rijst, deze molen bezat een inrichting die geschikt was voor het pellen van gierst. Het bouwjaar van deze molen is nog niet gevonden, hij wordt voor het eerst genoemd op 5 mei 1812, Jan van Bergen was toen eigenaar van de molen.

Zeer waarschijnlijk behoorde de Witte Raaf tot de wat kleinere molens en bezat hij hoogstens één koppel stenen. Op 1 juli 1816 werd het volgende verkocht: ”Een gierstmolen genaamd de Witte Raaf, te Zaandijk aan weg en Zaan”. Deze standplaats is echter onjuist genoteerd in de veilingboeken.

De molen werd voor Fl.1000,- gekocht door Jan Betlem, deze liet de molen leegslopen en verbouwen tot blauwselmolen. Daarbij veranderde hij de naam van de molen in “de Hoop”. Betlem zou niet lang met de molen blijven werken. In 1821 verkocht hij de molen aan Bastiaan de Vogel, banketbakker van beroep, die de Hoop inrichtte tot het vermalen van cacaobonen. Op 3 juni 1831 brak er brand uit in de Hoop, waarna de molen grotendeels verbrandde.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/raaf.txt
  • Laatst gewijzigd: 2022/12/08 05:21
  • door zaanlander