Middelburg 31 juli 1897 - Zaandam, 21 juni 1944

Willem Marinus Ragut was een Nederlandse politieman die met de Duitsers samenwerkte tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarom werd geliquideerd. Hij werd benoemd tot plaatsvervangend leider van de dienst die in het leven werd geroepen om het bezit van gedeporteerde joden te inventariseren en beheren. Vervolgens volgde een promotie tot politiechef in Zaandam.

Ragut was lid van de NSB en werkte voor de Sicherheitsdienst. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor de arrestatie van verschillende verzetsmensen. De Raad van Verzet in Zaandam besloot daarom dat Ragut geëlimineerd moest worden. Twee eerdere pogingen hem te doden waren mislukt. Via Jan Brasser kregen Hannie Schaft en Jan Bonekamp de opdracht.

De aanslag op kapitein Willem Ragut werd één van de bekendste aanslagen die het communistisch verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek heeft gepleegd. Omdat deze aanslag Henk Taai zo fascineerde, wilde hij perse weten wat er voor, tijdens en na de aanslag precies is gebeurd.

Na de inzage van vele archiefstukken van het GAZ, het NIOD en het Nationaal archief, schept hij een beeld van wat er precies is gebeurd op die fatale dag van 21 juni 1944.

De conclusie is dat Jan Bonekamp, na de aanslag op Ragut, naar het politiebureau aan de Vinkenstraat te Zaandam vluchtte omdat hij dacht daar bondgenoten te vinden. Waarom? Lees hier verder op de site van Henk Taai.

Zie ook: Tweede Wereldoorlog 3.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/ragut.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:07
  • (Externe bewerking)