regel

Voormalige buurtschap te Westzaan, eveneens een begrip dat de lintbebouwing van het dorp aanduidt: 'Westzaan aan de Regel'. De Regel liep van de Overtoomplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigWestzaner Overtoom

Zie: Overtoom en Overtoomsluis. Van de (kleine) Westzaner Overtoom konden geen gegevens worden achterhaald. Thans draagt een groot deel van de Noorder lJ- en Zeedijk, dat tussen de sluis te Nauerna en het punt waar de huidige Hoofdtocht vanuit de Zaandammer Polder uitkomt op de Westzanerdijk, nog de naam Overtoom als herinnering aan het dijkdeel waarover vroeger schepen werden getrokken.
tot de Kerkbuurtplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigKerkbuurt

Naam van verscheidene buurten, steeds bij de plaatselijke Nederlands hervormde kerk.

In de Zaanstreek waren kerkbuurten in Assendelft, Krommenie, Westzaan, Koog aan de Zaan en Oostzaan. In Westzaan en Oostzaan werd Kerkbuurt de officiële straatnaam. Verder komt de naam alleen voor in het spraakgebruik.
(Zuideindeplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigZuideinde (Zuidend)

Het zuidelijk deel van de dorpsstraat van respectievelijk Koog aan de Zaan, Assendelft, Westzaan, Wormerveer en Oostzaan. De Zuiderhoofdstraat in Krommenie droeg voorheen ook de naam Zuidend. De Zaanstreek kent dus zes Zuideindes.
, J.J. Allanstraat). De naam 'regel` betekent 'rechte weg'.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/regel.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:03
  • (Externe bewerking)