ricardo_s

Accordeonorkest, in 1936 opgericht onder de naam ‘The Broadway Troubadours’. Initiatiefnemer/leider was Luuk Rijks. In 1940 werd de naam veranderd in De Ricardo’s, tengevolge van het verbod om Engelse namen te gebruiken. In de eerste oorlogsjaren kreeg het orkest een redelijke bekendheid in Noord-Holland; opgetreden werd voor verenigingen en dikwijls ook clandestien voor groepen onderduikers. Vanaf 1942 werd het echter steeds moeilijker om op te treden voor het orkest, dat weigerde zich aan te sluiten bij de Kultuurkamer.

Na 1945 vierde het orkest grote successen in Noord-Holland, met name in Amsterdam. In 1946 kwam het orkest op de radio, speelde het in Luxemburg en werkte het in alle Ruteck’s zaken in Nederland. In 1949 volgde een toernee door Zwitserland. Na 1950 werden de omstandigheden moeilijker; het horecawezen zakte ineen. Allengs verdwenen de orkesten van meer dan tien leden, waaronder ook De Ricardo’s. Nagenoeg alle leden kozen een ander beroep dan muzikant.

In 1985 volgde een reünie van De Ricardo’s, die zeer succesvol verliep. Een langspeelplaat en een compact disc werden opgenomen, waarop 32 nummers van weleer. In een kleinere bezetting speelden De Ricardo’s anno 1990 nog steeds samen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/ricardo_s.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/14 18:09
  • door jan