Wormer, 25 februari 1939

Franciscus Johannes (Frans) Room, beeldend kunstenaar, schilder, aquarellist en sinds de jaren '80 vooral graficus van reeksen etsen en zeefdrukken. Opgegroeid in het Zaanse veen raakte hij al op jeugdige leeftijd gefascineerd door het slagenlandschap dat daar in der loop van de eeuwen door mensenhanden is gevormd. De indrukwekkende fabrieken en het landschap verdwijnen en veranderen. Al jaren houdt hij zich daarom bezig met het vastleggen van deze bedreigde landschappen.

De liefde voor het landschap, of liever, de sporen van de mens in het landschap is de passie van Frans. Hij maakte een paar series zeefdrukken over de monumentale panden en dorpskernen in de Zaanstreek die op het punt staan te verdwijnen. Door zijn studie van het occultisme kwamen er steeds meer figuratieve elementen terug in zijn werk, meestal met een symbolisch karakter.

Frans Room werd opgeleid door Gerrit de Jongplugin-autotooltip__default plugin-autotooltip_bigJong, Gerrit de

Amsterdam, 2 maart 1905 - Wormerveer, 5 februari 1978

Beeldend kunstenaar, schilder en vooral graficus en etser. Gerrit de Jong verhuisde op 6-jarige leeftijd met zijn ouders naar de Zaanstreek. Hij werkte als arbeider bij een cacaofabriek, maar zag dankzij veel doorzettingsvermogen kans om zich door zelfstudie te ontwikkelen tot een technisch knap kunstenaar. De Jong werd op jonge leeftijd fabrieksarbeider bij Chocolade- en cacaofabriek Pette in Wormerveer waar hij bij een be…
. Zijn schilderijen zijn overwegend abstract, maar in zijn latere grafische werk, onder meer een Zaan-serie, houdt hij zich aan de topografische werkelijkheid. Gedurende een periode was hij beïnvloed door zijn belangstelling voor astrologie. Room heeft steeds getracht de verkoop van zijn prenten, die vaak een reeksverband hebben, in een eigen winkel te bevorderen.

Lees meer over Frans Room op Zaans Groen.

  • /home/zaanwiki/domains/zaanwiki.nl/private_html/encyclopedie/data/pages/room.txt
  • Laatst gewijzigd: 2020/09/07 12:08
  • (Externe bewerking)